Ga terug
Pilaf - Albanees / Balkan recept
Afdrukken

Piflaf - Authentiek rijstrecept dat veel voorkomt in de Balkan

Heerlijk rijstrecept dat in meerdere varianten voorkomt in verschillende Balkanlanden. Absoluut het proberen waard!
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Albanees, Balkan
Trefwoord Albanees eten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 6
calorieën 230kcal

Equipment

  • 1 Gietijzeren pan
  • 1 Zeef

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 grote ui in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 kopje orzo
  • 1 kopje langkorrelige witte rijst gespoeld
  • 3 kopjes bouillon groente of kip naar keuze
  • 1/4 theelepel koriander
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel paprika
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kopje verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie op medium vuur in een gietijzeren pan, diepe koekenpan of pot. Voeg knoflook en ui toe en bak 60-90 seconden.
    2 eetlepels olijfolie, 3 teentjes knoflook, 1/2 grote ui
  • Als je bouillon uit de koelkast gebruikt, laat deze dan op kamertemperatuur komen voordat je het gebruikt. Je kunt het ook opwarmen in een pot of in een maatbeker in de magnetron (koude bouillon verlengt de tijd om het aan de kook te brengen).
    3 kopjes bouillon
  • Voeg de orzo toe en roer goed om de orzo te bedekken. Rooster 3 minuten terwijl je vaak roert.
    1/2 kopje orzo
  • Voeg de overgebleven 1 eetlepel olijfolie toe en voeg dan de rijst toe. Roer om ervoor te zorgen dat alle rijst bedekt is met olie. Rooster de rijst 4-5 minuten tot de rijst doorschijnend is.
    2 eetlepels olijfolie, 1 kopje langkorrelige witte rijst
  • Voeg specerijen, knoflookpoeder, uienpoeder, koriander, paprika en zout toe aan de rijst en roer om te combineren.
    1/4 theelepel koriander, 1/4 theelepel knoflookpoeder, 1/4 theelepel uienpoeder, 1/4 theelepel paprika, 1/4 theelepel zout, 1/2 kopje verse peterselie
  • Voeg langzaam warme of op kamertemperatuur bouillon toe aan de pan. Verhoog het vuur en breng het aan de kook, zet vervolgens het vuur laag (zachtjes sudderen), dek af en laat het 15 minuten koken (of volg de kooktijd op de rijstverpakking). Haal het deksel niet eraf tot de kooktijd voorbij is!
  • Na 15 minuten haal je de rijst van het vuur en laat je het afgedekt 3 minuten rusten.
  • Verwijder het deksel, garneer met peterselie en roer dan los met een vork en serveer direct.

Notities

Zorg ervoor dat je een ingebrande gietijzeren, anti-aanbakpan, pan of pot met deksel gebruikt. Je hebt iets nodig dat 4 kopjes gekookte rijst kan bevatten, minstens 2 liter.