Pilaf: Een klassiek rijstgerecht in veel Balkanlanden

Pilaf is één van die recepten die je op heel erg veel plekken in de wereld tegenkomt. Wellicht was je eerste reactie dan ook wel: Pilaf?! Dat komt toch uit het midden-oosten of Turkije? Klopt. Maar ook in Oost-Europa en dan voornamelijk in de Balkan komt dit veel voor. Op zijn eigen manier dan natuurlijk. Pilaf is bijvoorbeeld ook een echt Albanees gerecht. Benieuwd hoe je dit heerlijke rijstgerecht maakt? Lees snel verder!

Pilaf - recept uit de Balkan
Pilaf – recept uit de Balkan

Ingrediënten van Pilaf

  • Aromaten – Knoflook en Ui, essentiële basisingrediënten. Vers is belangrijk, en wat extra smaak van poedersuiker doet ook wonderen, maar vers is de basis van een goede pilaf.
  • Rijst – Kies voor Langkorrelige Witte Rijst, Basmati of Jasmijn. Spoel het goed af!
  • Orzo – Niet in alle rijst pilaf gerechten te vinden, maar de toegevoegde smaak en textuur van de orzo pasta brengen me echt terug naar de versie uit mijn jeugd.
  • Bouillon – Gebruik groentebouillon voor een vegetarische versie, of kippenbouillon als je dat bij de hand hebt, of een combinatie van beide.
  • Olijfolie – Niet alleen om de knoflook en ui in te bakken, maar ook om de rijst te coaten. Het is essentieel, en boter kan ook worden gebruikt.
  • Zout en Specerijen – Knoflook- en Uienpoeder, Paprika en Gemalen Koriander zijn mijn favorieten, maar je kunt ook curry of komijn gebruiken.
  • Finishing touch – Verse Peterselie voor een vleugje frisheid.

Stapsgewijze Instructies

Stap 1: Bak de aromaten in de helft van de olie en voeg vervolgens de orzo toe. Zorg ervoor dat de orzo goed met olie is bedekt en rooster het.

Stap 2: Voeg de andere helft van de olie toe en voeg daarna de afgespoelde rijst toe. Roer om ervoor te zorgen dat alle rijst met olie is bedekt. Dit is een belangrijke stap om smaak op te bouwen en de korrels te roosteren.

Stap 3: Voeg de specerijen toe, meng goed, voeg de bouillon toe, dek af en laat het 15 minuten sudderen.

Stap 4: Nadat de rijst perfect is gekookt, laat je de rijst even rusten. Haal de pan van het vuur en laat het enkele minuten, afgedekt, staan om stoom in de rijst te laten trekken en het lekker luchtig te maken.

Serveertip voor een heerlijk diner

Dit eenvoudige recept voor Zelfgemaakte Rijst Pilaf biedt een heerlijk bijgerecht (of hoofdgerecht) dat zowel eenvoudig als smaakvol is. Met enkele basisingrediënten en eenvoudige stappen kun je genieten van de heerlijke smaak van rijst pilaf. Pas het recept aan naar jouw smaak en ontdek nieuwe combinaties om van te genieten!

Het Pilaf recept

Pilaf - Albanees / Balkan recept
Afdrukken

Piflaf – Authentiek rijstrecept dat veel voorkomt in de Balkan

Heerlijk rijstrecept dat in meerdere varianten voorkomt in verschillende Balkanlanden. Absoluut het proberen waard!
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Albanees, Balkan
Trefwoord Albanees eten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 6
calorieën 230kcal

Equipment

  • 1 Gietijzeren pan
  • 1 Zeef

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 grote ui in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 kopje orzo
  • 1 kopje langkorrelige witte rijst gespoeld
  • 3 kopjes bouillon groente of kip naar keuze
  • 1/4 theelepel koriander
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel uienpoeder
  • 1/4 theelepel paprika
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 kopje verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie op medium vuur in een gietijzeren pan, diepe koekenpan of pot. Voeg knoflook en ui toe en bak 60-90 seconden.
    2 eetlepels olijfolie, 3 teentjes knoflook, 1/2 grote ui
  • Als je bouillon uit de koelkast gebruikt, laat deze dan op kamertemperatuur komen voordat je het gebruikt. Je kunt het ook opwarmen in een pot of in een maatbeker in de magnetron (koude bouillon verlengt de tijd om het aan de kook te brengen).
    3 kopjes bouillon
  • Voeg de orzo toe en roer goed om de orzo te bedekken. Rooster 3 minuten terwijl je vaak roert.
    1/2 kopje orzo
  • Voeg de overgebleven 1 eetlepel olijfolie toe en voeg dan de rijst toe. Roer om ervoor te zorgen dat alle rijst bedekt is met olie. Rooster de rijst 4-5 minuten tot de rijst doorschijnend is.
    2 eetlepels olijfolie, 1 kopje langkorrelige witte rijst
  • Voeg specerijen, knoflookpoeder, uienpoeder, koriander, paprika en zout toe aan de rijst en roer om te combineren.
    1/4 theelepel koriander, 1/4 theelepel knoflookpoeder, 1/4 theelepel uienpoeder, 1/4 theelepel paprika, 1/4 theelepel zout, 1/2 kopje verse peterselie
  • Voeg langzaam warme of op kamertemperatuur bouillon toe aan de pan. Verhoog het vuur en breng het aan de kook, zet vervolgens het vuur laag (zachtjes sudderen), dek af en laat het 15 minuten koken (of volg de kooktijd op de rijstverpakking). Haal het deksel niet eraf tot de kooktijd voorbij is!
  • Na 15 minuten haal je de rijst van het vuur en laat je het afgedekt 3 minuten rusten.
  • Verwijder het deksel, garneer met peterselie en roer dan los met een vork en serveer direct.

Notities

Zorg ervoor dat je een ingebrande gietijzeren, anti-aanbakpan, pan of pot met deksel gebruikt. Je hebt iets nodig dat 4 kopjes gekookte rijst kan bevatten, minstens 2 liter.

1 gedachte over “Pilaf: Een klassiek rijstgerecht in veel Balkanlanden”

Plaats een reactie

Rating recept




BalkanReisBlog.nl Logo Zwart