Tarator: Koude yoghurt-komkommersoep uit de Balkan

Vandaag ga ik je leren hoe je één van mijn favoriete Bulgaarse en Albanese gerechten maakt: Tarator! Een heerlijke koude komkommersoep die in de Balkan vooral wordt gegeten tijdens de warme zomermaanden. Laat je verleiden door de heerlijke smaken van dit traditionele gerecht en ontdek waarom het een onmisbare verfrissing is op hete zomerdagen. Persoonlijk beschouw ik Tarator als een van de meest smaakvolle gerechten uit de Balkan.

koude komkommersoep uit de Balkan
Mooi geserveerde tarator

Wat is Tarator?

Tarator is een koude komkommersoep gemaakt van komkommer, dille en yoghurt. Dit is een typisch recept uit de Balkan die voornamelijk in Bulgarije en Albanië wordt gegeten. In Turkije verwijst Tarator naar een ander gerecht, gemaakt met walnoten, knoflook en brood. In Hongarije hebben ze ook een vergelijkbare versie van de Albanese, waarbij de ingrediënten net iets verschillen.

De eenvoudigste manier om deze koude soep te serveren is met wat feta kaas en vers brood. Daarna kun je extra fruit en andere kleine hapjes toevoegen zoals olijven, noten, pitabrood, hummus, etc.

Hoe maak je Tarator?

Tarator is heel eenvoudig te maken, met slechts een paar ingrediënten. Nauwkeurigheid is niet nodig bij het mengen. Meng gewoon naar smaak. Ik zal hieronder wel het recept toevoegen die je als leidraad kunt gebruiken. Het grootste probleem dat ik had bij het maken van tarator, was het vinden van het juiste type yoghurt.

Griekse yoghurt is iets dikker dan de yoghurt die we in Albanië hadden. Om de exacte consistentie van Tarator te bereiken, voeg ik wat water toe aan de soep, maar in Albanië is water niet nodig. Ik probeer de juiste stappen uit te leggen zodat iedereen zelf ook deze heerlijke zomersoep kan maken.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Om deze verfrissende Balkansoep te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 1 liter Griekse yoghurt
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels gehakte dille
 • 2 tot 3 eetlepels olijfolie
 • Optioneel: 0,5 kopje water
 • 1 komkommer
 • 1 theelepel zout

De bereidingswijze

Nu je de ingrediënten hebt verzameld, laten we eens kijken hoe je deze heerlijke Tarator kunt bereiden:

 1. Begin met het snijden van de komkommer in kleine stukjes. Hak vervolgens de knoflook fijn en snijd de dille.
 2. Giet de Griekse yoghurt in een ruime saladekom en voeg alle gehakte ingrediënten toe.
 3. Voeg de olijfolie toe aan de kom en meng alles grondig door elkaar.
 4. Plet de fijngehakte knoflook met een beetje zout, bij voorkeur in een vijzel, en voeg dit knoflookmengsel bovenop de yoghurt toe.
 5. Als je de consistentie van de soep dunner wilt hebben, kun je optioneel een half kopje water toevoegen en opnieuw goed mengen. De consistentie van de yoghurt kan variëren per merk, dus de hoeveelheid water die je toevoegt, is aan jouw voorkeur.
 6. Serveer je zelfgemaakte Tarator met wat verkruimelde feta kaas, vers brood, fruit en andere vingerhapjes naar keuze.

Met deze eenvoudige stappen kun je genieten van de verfrissende smaak van Tarator, een favoriete zomersoep in de Balkanregio.

Hét recept voor deze heerlijke zomerse soep

koude komkommersoep uit de Balkan
Afdrukken

Tarator – Verfrissende koude komkommersoep uit de Balkan

Tarator is een typisch Albanees gerecht dat voornamelijk op warme zomeravonden wordt geserveerd. Het is verfrissend en heel eenvoudig te maken. Het wordt bereid met Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en dille. Het is ook een zeer bekend gerecht in Bulgarije.
Gang Soep
Keuken Albanees, Balkan, Bulgaars
Trefwoord Albanese soep, Bulgaarse soep, Koude komkommersoep, verfrissende soep, zomer soep
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4
calorieën 110kcal

Ingrediënten

 • 1 liter Griekse yoghurt
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels dille gehakt
 • 2 a 3 eetlepel olijfolie
 • 0,5 kopje water optioneel
 • 1 komkommer
 • 1 theelepel zout

Instructies

 • Snijd de komkommer in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn en snijd ook de dille.
  2 teentjes knoflook, 1 komkommer, 2 eetlepels dille
 • Giet de yoghurt in een saladekom en voeg alle gehakte ingrediënten toe.
  1 liter Griekse yoghurt
 • Voeg olijfolie toe en meng alles goed door elkaar.
  2 a 3 eetlepel olijfolie
 • Plet de fijngehakte knoflook met zout (in een vijzel) en voeg dit bovenop de yoghurt toe
  1 theelepel zout
 • Als je de consistentie van de soep dunner wilt, voeg dan een half kopje water toe en meng opnieuw. De consistentie van de yoghurt varieert per merk, dus de hoeveelheid water die je toevoegt is aan jou.
  0,5 kopje water
 • Serveer met feta kaas, brood, fruit en andere vingerhapjes naar keuze.

Video

Veelgestelde vragen over Tarator

Wat is Tarator?

Tarator is een traditionele koude komkommersoep die populair is in de Balkanregio, met name in landen als Bulgarije en Albanië. Het is een verfrissende en lichte soep op basis van yoghurt, komkommer, knoflook en dille.

Is Tarator hetzelfde als tzatziki?

Nee, Tarator en tzatziki zijn niet hetzelfde, hoewel ze vergelijkbare ingrediënten bevatten. Het belangrijkste verschil is dat Tarator een soep is, terwijl tzatziki een dip is. Tarator wordt meestal gemaakt met yoghurt, komkommer, knoflook, dille en olijfolie, terwijl tzatziki wordt gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar met gezeefde yoghurt.

Welke ingrediënten heb ik nodig om Tarator te maken?

Om Tarator te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig: Griekse yoghurt, komkommer, knoflook, dille, olijfolie, water (optioneel) en zout. Deze ingrediënten worden gemengd om de verfrissende soep te bereiden.

Kan ik Tarator van tevoren maken?

Ja, Tarator kan van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard. In feite wordt het vaak aanbevolen om Tarator enige tijd voor het serveren te bereiden, zodat de smaken goed kunnen mengen en de soep lekker koel is.

Welke bijgerechten passen goed bij Tarator?

Tarator kan worden geserveerd met verschillende bijgerechten, zoals vers brood, feta kaas, olijven, noten, pita brood, hummus en andere vingerhapjes naar keuze. De keuze van bijgerechten kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Plaats een reactie

Rating recept
BalkanReisBlog.nl Logo Zwart