Wildkamperen in Albanië: een avontuurlijke vakantie

Ben je opzoek naar een onvergetelijke kampeerervaring te midden van natuur, omringd door bergen en prachtige  stranden? Dan is wildkamperen in Albanië waarschijnlijk echt iets voor jou! In dit artikel duiken we dieper in op wildkamperen in Albanië, van de legale aspecten tot het ontdekken van enkele van de meest adembenemende plekken om je tent op te zetten. We delen ook enkele handige tips om je voor te bereiden op een succesvolle wildkampeerervaring. Dus, als je op zoek bent naar een avontuurlijke vakantie weg van de gebaande paden, dan is Albanië de perfecte bestemming voor jou.

Is wildkamperen in Albanië legaal?

Het simpele antwoord is ja! Op de meeste plekken is wildkamperen toegestaan. Logischerwijs zijn er enkele uitzonderingen, zoals de nabijheid van staatsgebouwen, privéterreinen en natuurreservaten en nationale parken. In de rest van het land is wildkamperen echter volkomen legaal en worden toeristen juist met open armen ontvangen. Dankzij de uitgestrekte landschappen en de dunbevolkte gebieden is Albanië een topbestemming voor wie van wildkamperen houdt.

Is wildkamperen in Albanië veilig?

Ook hierop is het simpele antwoord ja! Albanië is een veilig land en de bevolking is juist heel blij met het toerisme. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, en de criminaliteit is er laag, in tegenstelling tot wat je misschien vaak hoort wanneer het over Albanië gaat. Zolang je je netjes gedraagt en je afval opruimt, zul je met open armen worden ontvangen door de Albanezen.

De mooiste plekken in Albanië om te wildkamperen

Oké: nu je weet dat wildkamperen in Albanië veilig en legaal is, is het tijd om de mooiste plekken voor je op een rijtje te zetten. Albanië is erg uitgestrekt en waarschijnlijk zijn er ontelbaar meer mooie plekjes te vinden. We houden het nu alleen bij 3 om het lekker overzichtelijk te houden. Zo kun jij ook makkelijker weer keuzes maken. 

1. Gjipe Beach

Gjipe Beach was zonder twijfel één van de hoogtepunten in Albanië voor ons. Het is een prachtig strandje en erg afgelegen van de bewoonde wereld. Op Gjipe beach zul je ook niet de enige kampeerder zijn. Toen wij er waren (en dat was buiten het hoogseizoen) stonden er meerdere tenten en campers op het strand. Het heeft een enorm bijzonder sfeertje, een aantal restaurants en zelfs een camping tussen de bomen achter het strand. Absoluut een aanrader en één van de mooiste plekken van Albanië. Ik zou graag nog eens terug gaan!

Kamperen op Gjipe Beach
Kamperen op Gjipe Beach

2. Palermo Beach

Palermo Beach was voor ons een aangename verrassing. Hoewel we hier eigenlijk bij toeval langsreden, konden we de verleiding niet weerstaan om te stoppen. Het uitzicht vanaf de weg was al fantastisch, en dat bleek een understatement te zijn. Naast het prachtige strand ligt een oud fort dat zeker een bezoek waard is. De toegangsprijzen zijn, zoals bijna alle prijzen in Albanië, zeer betaalbaar, en het restaurant aan het strand serveert heerlijke gerechten. Kamperen is toegestaan op de parkeerplaats vlakbij het strand, waar vaak meer mensen hun tent opzetten. Dit is een ideale plek om te genieten van de zon, de zee en de rijke geschiedenis van Albanië.

Porto palermo
Het fort ‘porto Palermo’

3. Benja Thermal Baths 

De Benja Thermal Baths bevinden zich in een prachtige omgeving met uitzicht op de omliggende bergen vanuit de hete bronnen. Heerlijk om lekker in te relaxen. Nog mooier is dat je direct achter de Thermal Baths kan wildkamperen! Zo kun voor het slapen of direct na het opstaan even helemaal ontspannen. Absoluut een aanrader! 

Tips om voorbereid te gaan wildkamperen

Wildkamperen in Albanië kan een geweldige ervaring zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het avontuur. Hier zijn drie tips die je gaan helpen aan een ervaring die je nooit meer gaat vergeten: 

1. Houd rekening met een slecht wegdek

De wegen in Albanië zijn vaak niet zo glad als in Nederland, en je kunt onderweg kuilen en gaten tegenkomen. Hoewel deze meestal niet al te groot zijn, is het verstandig om alert te zijn tijdens het rijden. Ook is het niet ongewoon om plotseling wilde dieren op de weg te zien, dus let goed op.

2. Leer een paar (simpele) woorden Albanees

Vooral in het binnenland en in de bergen spreken mensen vaak niet vloeiend Engels. Het kan handig zijn om enkele eenvoudige Albanese woorden te kennen of een woordenboek bij de hand te hebben. In ons artikel over ‘Taal in Albanië‘ vind je ook een woordenlijst met 100 veelvoorkomende Albanese woorden.

3. Wees op de hoogte van de wetten en regels

Het is van vitaal belang om op de hoogte te zijn van de wetten en regels in Albanië. Bezoek de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie. Eenmaal in Albanië dien je je te houden aan de lokale wetten en voorschriften, net zoals je dat in je eigen land zou doen.

Veelgestelde vragen over wildkamperen in Albanië

Is wildkamperen in Albanië legaal?

Ja, in de meeste delen van Albanië is wildkamperen legaal, behalve bij staatsgebouwen, privéterreinen, natuurreservaten en nationale parken.

Is wildkamperen in Albanië veilig?

Ja, Albanië is over het algemeen een veilig land voor wildkamperen. De criminaliteit is laag, en mensen zijn vriendelijk tegenover toeristen.

Wat zijn enkele mooie plekken om te wildkamperen in Albanië?

Mooie plekken voor wildkamperen in Albanië zijn onder andere:
Gjipe Beach: Een afgelegen strand met campings en restaurants.
Palermo Beach: Een prachtige plek met uitzicht op zee en een oud fort.
Benja Thermal Baths: Warmwaterbronnen met uitzicht op de bergen waar je kunt kamperen.

Moet ik me zorgen maken over de wegen in Albanië tijdens het wildkamperen?

Het komt wel eens voor dat er een gat in de weg zit dus oplettendheid is nodig. Je zorgen maken hoeft echter niet. Het heeft ons niet in de weg gezeten tijdens onze tijd in Albanië.

Is het nodig om Albanees te spreken tijdens het wildkamperen?

Hoewel Engels in de steden gebruikelijk is, kan het handig zijn om enkele eenvoudige Albanese woorden te kennen, vooral in afgelegen gebieden waar Engels minder wordt gesproken.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart