Alles over Albanië

Wil jij meer leren over Albanië?

Hier ontdek je een schat aan informatie over dit fascinerende land in Europa. Van inwonersaantallen tot valuta, van reisadvies tot interessante weetjes, we nemen je mee op een reis door de vele facetten van Albanië. Of je nu van plan bent om te reizen naar dit prachtige land of gewoon meer wilt weten, hier vind je alles wat je moet weten over Albanië.

Albanië – De feiten op een rijtje

Albanië is een Europees land in de Balkan dat grenst aan Griekenland, Macedonië, Kosovo en Montenegro. In het land heerst een typische Oost-Europese/Balkan cultuur. Dit spreek mij persoonlijk erg aan. De hoofdstad van Albanië is Tirana. Enkele grote steden in het land zijn Durrës, Vlorë, Sarandë, Berat en Shkodër.

De officiële naam van Albanië is ‘Republiek Albanië’ en heeft een oppervlakte van 28.748 km². Albanië is ongeveer 3 uur vliegen vanaf Eindhoven (hier vandaan gaan de meeste Nederlandse vluchten). De regeringsvorm in Albanië is een republiek maar in de geschiedenis heeft Albanië vele verschillende regeringsvormen gekend. In het land wonen ongeveer 3 miljoen mensen waarvan 1 miljoen in Tirana. Dat zegt natuurlijk een hoop over hoe dichtbevolkt de rest van het land is.

Officiële naamRepubliek Albanië
ContinentEuropa
Oppervlakte28.748 km²
HoofdstadTirana
LandcodeAL, ALB
Inwoneraantal (2020)2.845.955 inwoners
RegeringsvormRepubliek
Hoogste punt2.764 m (Korab)
Afstand (Amsterdam – Tirana)1.665 km
VliegtijdCirca 3 uur
Feiten over Albanië
Albanië symbool/vlag in kaart

Waar ligt Albanië?

Albanië is gelegen op het Balkan-schiereiland in Zuidoost-Europa. Dit land wordt omringd door verschillende buurlanden, waaronder Griekenland in het zuiden, Macedonië in het oosten, Kosovo in het noorden en Montenegro in het noordwesten. De strategische ligging van Albanië heeft door de geschiedenis heen invloed gehad op zijn culturele en politieke ontwikkeling. De nabijheid van deze diverse buurlanden heeft bijgedragen aan de culturele uitwisseling en historische banden tussen Albanië en de omliggende regio.

Plaatsen & steden in Albanië

Tirana: Als hoofdstad en tevens de grootste stad van Albanië is Tirana het politieke, economische en culturele centrum van het land. De stad biedt een levendige mix van historische bezienswaardigheden en moderne ontwikkelingen, met een indrukwekkende diversiteit aan restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden.

Durrës: Gelegen aan de Adriatische kust, is Durrës een belangrijke havenstad en een populaire toeristische bestemming. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, oude Romeinse overblijfselen en levendige sfeer. Durrës heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid.

Vlorë: Ook aan de kust gelegen, biedt Vlorë schitterende uitzichten op de Ionische Zee. Deze stad is trots op haar rol in de Albanese onafhankelijkheidsbeweging en herbergt historische monumenten zoals het Onafhankelijkheidsplein.

Shkodër: Shkodër is een stad met een rijke culturele erfenis en een prachtige omgeving aan het Shkodërmeer. Het herbergt talloze musea, waaronder het Rozafa-kasteel, en is een belangrijk centrum voor kunst en geschiedenis.

Fier: Gelegen in het zuidwesten van Albanië, is Fier een groeiende stad met een mix van oude en moderne invloeden. Het is een belangrijk industrieel en economisch centrum in de regio, met een snel veranderend stadslandschap.

Berat: Ook wel bekend als “de stad van de duizend ramen” vanwege de vele vensters in de karakteristieke Ottomaanse huizen, is een betoverende stad in het zuiden van Albanië. Deze historische stad, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, biedt bezoekers een prachtig bewaard gebleven architecturaal erfgoed.

Zie hierna de tabel met de 20 grootste plaatsen in Albanië o.b.v. het aantal inwoners. Let wel op dat de cijfers gebruikt in de tabel dateren van 2021.

PlaatsInwoners
Tirana420,661
Durrës113,685
Vlorë79,513
Shkodër77,075
Fier55,845
Korçë51,152
Elbasan51,121
Berat47,079
Lushnjë41,226
Pogradec20,848
Kavajë20,192
Gjirokastër19,836
Lezhë19,628
Sarandë19,134
Patos18,233
Kukës17,746
Lac15,699
Tepelenë14,049
Peshkopi13,276
Burrel12,797
20 grootste plaatsen in Albanië o.b.v. inwoners (2021)

Taal in Albanië

De officiële taal die in Albanië wordt gesproken, is het Albanees, ook wel bekend als “Shqip” in het Albanees zelf. Deze taal heeft een rijke geschiedenis en is uniek omdat het geen directe verwantschap heeft met andere talen in de regio. Het Albanees wordt niet alleen in Albanië gesproken, maar ook in buurland Kosovo.

Als je van plan bent om naar Albanië te reizen, kan het handig zijn om enkele basiswoorden en zinnen in het Albanees te kennen. In ons artikel over taal in Albanië vind je een lijst met 100 Albanese woorden en uitdrukkingen die je tijdens je vakantie van pas kunnen komen. Of je nu wilt begroeten, iets wilt bestellen in een restaurant of gewoon een vriendelijke conversatie wilt aanknopen met de lokale bevolking, een paar woorden in het Albanees kunnen een groot verschil maken.

Het is interessant om te weten dat ondanks het feit dat het Albanees een officiële taal is in Albanië en Kosovo, het aantal sprekers relatief beperkt is. In Albanië spreken ongeveer 2,9 miljoen mensen de taal, wat overeenkomt met de gehele bevolking van het land. In Kosovo wordt het Albanees door meer mensen gesproken, met ongeveer 1,9 miljoen sprekers. Dit maakt het Albanees tot het belangrijkste communicatiemiddel in beide landen en een weerspiegeling van de culturele en historische banden die ze delen.

De Albanese cultuur

De Albanese cultuur is een boeiende mix van tradities en een trotse geschiedenis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten:

1. Taal en identiteit

De Albanese taal is superbelangrijk voor Albanezen. Ze noemen zichzelf graag “people of the eagle” vanwege de adelaar op hun vlag. De taal verbindt hen en maakt deel uit van hun identiteit.

2. Historische veerkracht

Albanië heeft door de eeuwen heen veel uitdagingen overwonnen, van Romeinen tot Ottomanen. Nationale helden zoals Skanderbeg tonen de vastberadenheid van het volk. In 1912 verklaarden ze hun onafhankelijkheid en gingen ze een nieuw tijdperk in.

3. Religieuze tolerantie

In Albanië leven mensen met verschillende religies samen, zoals islam en christendom. Het land is seculier sinds 1967, wat betekent dat religie er niet toe doet voor de regering. Dat zorgt voor tolerantie.

4. Lekker eten

De Albanese keuken is heerlijk en gevarieerd, met invloeden uit buurlanden. Probeer gerechten zoals Byrek en Fërgese. Gastvrijheid bij het eten is belangrijk.

Lees ook onze blogs over Albanië

Hotel in Albanië - Himare

De beste hotels in Albanië

Albanië is een prachtig en vooral veelzijdig land. Hoewel het steeds toeristischer wordt, is het nog geen grote toeristen trekpleister zoals bijvoorbeeld Kroatië of Slovenië. …
Lees meer …
Landschap Albanië - beste reisgids albanië

De beste reisgids voor Albanië (x5)

Ben je van plan om het prachtige Albanië te verkennen en ben je op zoek naar de beste reisgids om je avontuur te plannen? Zoek …
Lees meer …

Dieren in Albanië

Albanië, met zijn gevarieerde landschappen en ongerepte natuur, herbergt een schat aan inheemse diersoorten. In dit artikel nemen we je mee op een reis door …
Lees meer …
Wandelpad in Albanese natuur

De natuur in Albanië – ontdek dit prachtige land

De natuur in Albanië is zonder twijfel één van de mooiste van Europa. Van majestueuze bergen tot zonnige kustlijnen, dit Balkanland heeft landschappen die natuurliefhebbers …
Lees meer …
kerk in Sarande

De mooiste plekken in Albanië (x8)

Tijdens onze reis door Albanië werden we betoverd door de schoonheid van dit Balkanland. Met haar hoge bergen, prachtige stranden en steden doordrenkt van geschiedenis …
Lees meer …
Kamperen op Gjipe Beach

Wildkamperen in Albanië: een avontuurlijke vakantie

Ben je opzoek naar een onvergetelijke kampeerervaring te midden van natuur, omringd door bergen en prachtige  stranden? Dan is wildkamperen in Albanië waarschijnlijk echt iets …
Lees meer …

Veelgestelde vragen

Is Albanië een veilig land om heen te gaan op vakantie?

Ja, over het algemeen is Albanië een veilig land om heen te gaan op vakantie. Lees voor meer informatie ook ons artikel ‘Is Albanië gevaarlijk?‘ of kijk op de website van buitenlandse zaken voor het laatste actuele reisadvies.

Welke religie overheerst in Albanië?

Het merendeel van de bevolking is islamitisch, gevolgd door een minderheid van christenen en atheïsten.

Welke taal wordt in Albanië gesproken?

In Albanië wordt Albanees gesproken. Zelf noemen ze de taal Shqip.

Wat is de hoofdstad van Albanië en waar ligt het land precies?

De hoofdstad van Albanië is Tirana, gelegen in het westen van het land. Albanië bevindt zich in Zuidoost-Europa op het Balkan schiereiland, omringd door Montenegro in het noorden, Kosovo in het noordoosten, Noord-Macedonië in het oosten en Griekenland in het zuiden. De westkust van Albanië wordt begrensd door de Adriatische Zee.

Wat is de valuta van Albanië?

De valuta van Albanië is de Albanese lek (ALL). Bankbiljetten en munten met verschillende denominaties worden gebruikt voor dagelijkse transacties. Hoewel creditcards steeds vaker worden geaccepteerd in grote steden, is het handig om wat contant geld bij je te hebben, vooral in landelijke gebieden.

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart