De mooiste plekken in Albanië (x8)

Tijdens onze reis door Albanië werden we betoverd door de schoonheid van dit Balkanland. Met haar hoge bergen, prachtige stranden en steden doordrenkt van geschiedenis en cultuur, biedt Albanië een schat aan prachtige plekken om te ontdekken . Natuurlijk hebben we niet het hele land kunnen doorkruisen, want Albanië heeft zoveel te bieden dat het onmogelijk is om alles in één reis te zien. Toch hebben we ons best gedaan om een diverse lijst samen te stellen met enkele van de meest betoverende bestemmingen die dit land te bieden heeft.

De top 8 mooiste plekken in Albanië

Hoewel we elke uithoek van Albanië niet hebben kunnen verkennen, kunnen we met zekerheid zeggen dat het hele land doordrenkt is van schoonheid. Elk berglandschap en elke vallei lijkt zijn eigen verhaal te vertellen, en elke stad ademt zijn eigen unieke charme. We hebben acht bijzondere plekken geselecteerd die opvielen tijdens onze reis, maar onthoud dat de ware schoonheid van Albanië pas echt tot zijn recht komt als je het zelf bezoekt.

1. Gjirokaster

In het zuiden van Albanië, verscholen tussen de majestueuze bergen, ligt Gjirokaster, een stad die doordrenkt is van geschiedenis en cultuur. Met zijn geplaveide straten, oude Ottomaanse huizen en het indrukwekkende kasteel bovenop een heuvel, lijkt Gjirokaster rechtstreeks uit een sprookje te zijn gekomen. Deze UNESCO-werelderfgoedlocatie biedt een glimp van het rijke culturele erfgoed van Albanië en is een must-visit bestemming voor geschiedenisliefhebbers en reizigers die op zoek zijn naar een betoverende reis terug in de tijd. Niet voor niets dus dat Gjirokaster ook bovenaan onze lijst met hoogtepunten van Albanië staat! We zaten hier in een prachtig oud guesthouse. De architectuur, inrichting en meubels leken allemaal wel een uit een sprookje te komen. Echt prachtig!

Geschiedenis Van Albanië - Gjirokaster
straat in Gjirokaster

2. Gjipe Beach

Gjipe Beach is een van de best bewaarde geheimen van Albanië. Dit betoverende strand ligt verscholen tussen steile kliffen en biedt een spectaculair uitzicht op de Adriatische Zee. Gjipe Beach staat bekend om zijn afgelegen karakter en is een ideale plek voor natuurliefhebbers en avonturiers. Hier kun je (wild)kamperen aan de voet van majestueuze kliffen, zwemmen in kristalhelder water en wandelen langs de kustlijn.

Kamperen op Gjipe Beach
strand van Gjipe Beach

3. The Blue Eye

Een mysterieuze en natuurlijke attractie die je niet mag missen tijdens je reis door Albanië is “The Blue Eye” (Syri i Kalter in het Albanees). Dit is een natuurlijke bron die water uit de grond opborrelt op een diepte van meer dan vijftig meter. Het resultaat is een verbazingwekkende mix van blauwe en groene tinten, met een waterstroom die uitmondt in een prachtige rivier. The Blue Eye is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een geweldige plek om te ontspannen en te picknicken. Om bij de Blue eye te komen moet je wel een kilometer of 2 een berg op lopen of je kunt er voor kiezen om met een elektrische step te gaan. Dat laatste deden wij. En wat was dat leuk! Absoluut een aanrader!

Blauw water en groene natuur bij The Blue Eye in Albanië
Heldere water van de Blue Eye

4. Het Skanderbegplein 

Voor een vleugje geschiedenis en cultuur brengen we je naar Het Skanderbegplein, gelegen in de hoofdstad Tirana. Dit plein is vernoemd naar de nationale held van Albanië, Gjergj Kastrioti Skanderbeg, en is omgeven door enkele van de bijzonderste bezienswaardigheden van Tirana. Hier vind je het Nationaal Historisch Museum en de Et’hem Bey-moskee, die met zijn prachtige architectuur een bezoekje waard is. Het plein is ook een geweldige plek om te genieten van lokale gerechten en de bruisende sfeer van Tirana.

Het skanderbegplein in Tirana
Het Skanderbegplein in Tirana

5. Aquarium Beach

Aan de Albanese Riviera ligt Aquarium Beach, een paradijs voor strandliefhebbers. Dit afgelegen stukje kust biedt gouden zandstranden en kristalhelder water dat uitnodigt tot zwemmen en snorkelen. Het is de perfecte plek om te ontspannen onder de zon en te genieten van de rustige sfeer van de kust. En zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier zelfs enkele kleurrijke vissen spotten als je gaat snorkelen. Aquarium beach was zonder twijfel het mooiste strand dat wij hebben bezocht tijdens onze reis door Albanië. Deze plek moet je gezien hebben!

Blauwe zee en rotsen bij Aquarium Beach - mooiste strand van Albanië
Onze plek op het strand bij Aquarium Beach

6. Berat

Berat, ook wel bekend als de “Stad van de Duizend Ramen” vanwege de vele ramen in de karakteristieke Ottomaanse huizen, is een prachtige stad. Het oude centrum van Berat staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een doolhof van geplaveide straatjes, historische huizen en charmante kerken. Ga jij naar Berat? Vergeet dan niet om het indrukwekkende Berat Castle te bezoeken voor een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende bergen. 

7. Durrës

Durrës is een van de oudste steden en badplaatsen van Albanië en biedt een mix van geschiedenis, strandplezier en bruisend stadsleven. De stad staat bekend om zijn prachtige Romeinse amfitheater, dat dateert uit de 2e eeuw na Christus, en nog steeds in gebruik is voor concerten en evenementen. Durrës heeft ook uitgestrekte zandstranden waar je kunt ontspannen en zwemmen, evenals een bruisende boulevard met restaurants en bars. Tijdens het hoogseizoen kan het in Durrës wel behoorlijk druk zijn door de vele toeristen. Houd hier dus wel rekening mee!

Tourisme in Albanië - boulevard in Durres
Boulevard van Durrēs

8. Blloku 

Onze lijst eindigt in het trendy deel van de hoofdstad Tirana, genaamd Blloku. Dit voormalige verboden gebied was ooit het exclusieve terrein van de Albanese elite en buitenlandse diplomaten tijdens het communistische tijdperk. Vandaag de dag is Blloku het kloppende hart van het moderne Tirana, met hippe bars, restaurants, boetieks en uitgaansgelegenheden. Het is de ideale plek om het bruisende nachtleven van de stad te ervaren of te genieten van écht Albanees eten. Blloku bezoeken staat ook niet voor niets heel hoog op onze lijst met leukste dingen om te doen in Tirana.

Welk van de mooiste plekken in Albanië ga jij bezoeken?

Nu je bekend bent met deze adembenemende bestemmingen in Albanië, is de grote vraag: welke van deze juweeltjes staat bovenaan jouw lijst en welke activiteiten in Albanië ga jij doen? Ga je voor de betoverende schoonheid van Gjipe Beach, de mysterieuze allure van The Blue Eye, of misschien de historische pracht van Het Skanderbegplein in Tirana? Of kies je voor een ontspannen strandvakantie bij Aquarium Beach, een reis terug in de tijd in Berat, of een bruisende stedelijke ervaring in Durrës of Blloku?

Albanië heeft voor ieder wat wils, of je nu een natuurliefhebber, geschiedenisfanaat, strandliefhebber of gewoon levensgenieter bent. Laat ons weten welke plek jouw hart heeft veroverd en deel jouw avonturen in dit prachtige Balkanland. Wat je keuze ook is, een onvergetelijke ervaring wacht op je in Albanië.

Veelgestelde vragen over de mooiste plekken in Albanië

Wat zijn de mooiste plekken in Albanië?

Albanië biedt talloze prachtige bestemmingen, waaronder Gjirokaster, Gjipe Beach, The Blue Eye, Het Skanderbegplein in Tirana, Aquarium Beach, Berat, Durrës en Blloku in de hoofdstad Tirana. Elk van deze locaties heeft zijn eigen unieke charme en attracties.

Zijn deze plekken gemakkelijk bereikbaar met de auto?

Ja, de meeste van deze plekken zijn bereikbaar met de auto. Albanië heeft een groeiend wegennetwerk en biedt goede toegang tot veel van zijn topbestemmingen. Houd er echter rekening mee dat sommige wegen in minder goede staat kunnen verkeren, vooral in afgelegen gebieden.

Is Albanië een veilige reisbestemming?

Over het algemeen is Albanië een veilige bestemming voor reizigers. De criminaliteit is laag, en de bevolking staat positief tegenover toeristen. Zoals overal elders, is het echter belangrijk om waakzaam te zijn en de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

Wanneer is de beste tijd om Albanië te bezoeken?

De beste tijd om Albanië te bezoeken is tijdens de lente (april tot juni) en de herfst (september tot oktober) wanneer het weer mild is en de toeristische drukte minder is. In de zomer kun je genieten van de stranden, maar het kan erg druk zijn

Kan ik Engels spreken in Albanië?

Hoewel Engels in de grote steden en toeristische gebieden redelijk wordt begrepen, is het handig om enkele basiswoorden Albanees te leren, vooral als je van plan bent afgelegen gebieden te bezoeken. Een eenvoudige groet of vraag in de lokale taal wordt vaak zeer gewaardeerd.

Wat zijn de kosten voor een bezoek aan deze plekken?

Albanië staat bekend om zijn betaalbare prijzen. Toegangsprijzen voor bezienswaardigheden zijn meestal laag, en eten en accommodatie zijn over het algemeen zeer betaalbaar, vooral in vergelijking met West-Europese landen.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart