Wat te doen in Tirana – 10x de leukste activiteiten

Wat te doen in Tirana? Eén ding is in ieder geval zeker: in Tirana hoef je je niet te vervelen. Of je nu op zoek bent naar culturele ontdekkingen, culinaire avonturen, historische verkenningen of gewoon een ontspannen dag in het park, Tirana heeft voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee door de top 10 activiteiten die je niet mag missen tijdens je verblijf in deze prachtige stad. Van het iconische Skanderbegplein tot het betoverende Grand Park, we hebben de beste ervaringen in Tirana voor je verzameld. Dus duik in onze lijst en laat je inspireren voor een onvergetelijke stedentrip in Tirana.

10x de leukste activiteiten in Tirana

Als je op zoek bent naar de leukste activiteiten in Tirana, ben je bij het juiste artikel. In deze top 10 hebben we verschillende soorten activiteiten verwerkt zodat iedereen hier wat aan heeft. Of je nou komt om meer te leren over de communistische geschiedenis of wie weet wil je gewoon een nieuwe stad ontdekken. In deze top 10 staan activiteiten die voor iedereen leuk zijn. Benieuwd? Lees snel verder!

1. Bezoek het Skanderbegplein

Het Skanderbegplein vormt het kloppende hart van Tirana en is een absolute must-see tijdens je bezoek. Dit centrale plein is vernoemd naar Gjergj Kastrioti, ook wel bekend als Skanderbeg, een nationale held van Albanië. Omringd door indrukwekkende gebouwen en historische monumenten, biedt het plein een overzicht van de rijke geschiedenis en cultuur van de stad. Dit plein bevindt zich midden in het centrum van de stad en veel van de bezienswaardigheden zijn hier vlakbij. Een mooie plek dus om te beginnen wanneer je Tirana wilt verkennen. 

Hier kun je het imposante standbeeld van Skanderbeg bewonderen, dat trots voor het Nationaal Historisch Museum staat. Neem de tijd om de omgeving te verkennen, geniet van het levendige stadsleven, en bewonder de prachtige architectuur van het plein. Het Skanderbegplein is niet alleen een ontmoetingsplek voor zowel lokale bewoners als bezoekers, maar ook een uitstekend vertrekpunt om de rest van Tirana te verkennen.

Skanderbegplein Tirana centrum
Skanderbegplein Tirana centrum

2. Eten en borrelen in Blloku 

Blloku, voorheen een afgesloten gebied voor de communistische elite, is nu dé hippe wijk van Tirana waar je kunt genieten van heerlijk eten en levendige sfeer. Deze bruisende buurt heeft zich ontwikkeld tot een trendy bestemming vol met restaurants, cafés, bars en winkels. Onze eigen ervaring in Blloku was bijzonder aangenaam. We hebben er heerlijk gegeten en geborreld. Ook ons appartement was in Blloku en was erg aangenaam. Deze wijk mag je absoluut niet missen tijdens je bezoek aan Tirana.

Trek er een dag of avond voor uit om door de straten van Blloku te dwalen en de levendige energie op te snuiven. Je zult een scala aan eetgelegenheden ontdekken, van traditionele Albanese gerechten tot internationale keukens. Proef lokale lekkernijen en geniet van de gezellige drukte. ’s Avonds verandert Blloku in een bruisende uitgaanswijk, waar je kunt dansen en borrelen tot in de vroege uurtjes. Of je nu op zoek bent naar een heerlijke maaltijd, een ontspannen café-ervaring of een bruisend nachtleven, Blloku heeft het allemaal te bieden.

Goedkope Albanese Maaltijd in Blloku
Een heerlijke traditionele maaltijd in Blloku

3. Ga naar het Bunk ‘art museum

In Tirana zijn plekken die herinneren aan de tijd van Hoxha, zoals het Bunk’Art museumcomplex. Dit museum vertelt over de oorlogen in Albanië. In de jaren ’60, ’70 en ’80 was het land geïsoleerd en werden bunkers gebouwd om de bevolking te beschermen. Je vindt er foto’s, documentaires en poppen die het verleden illustreren. Als je graag meer wilt leren over het communistische verleden van Albanië kun je het Bunk’Art museum niet overslaan tijdens je bezoek aan Tirana. 

Het Bunk’Art museum heeft twee delen: Bunk’Art 1 en Bunk’Art 2. Bunk’Art 1 bevindt zich in een bunker aan de rand van Tirana. Hier leer je over het Albanese communistische leger en het leven tijdens de Koude Oorlog. Je kunt rondlopen in vergaderzalen, officierskamers, een socialistisch huis en het huis van de communistische politicus Mehmet Shehu bezoeken. Een bezoek aan dit museum geeft inzicht in Albanië’s verleden.

4. Bezoek het Nationaal Historisch Museum

Direct aan het Skanderbegplein bevindt zich het Nationaal Historisch Museum, het grootste museum van Albanië. Dit imposante gebouw is niet alleen een kunstwerk van buiten, maar herbergt ook een schat aan geschiedenis van binnen. Het museum neemt je mee op een reis door de verschillende tijdperken van Albanië, waarbij belangrijke gebeurtenissen en culturele ontwikkelingen worden belicht. Van oude beschavingen tot moderne tijden, hier worden artefacten en exposities tentoongesteld die de rijke geschiedenis van het land weerspiegelen. Een must-visit activiteit in Tirana voor wie graag meer wilt weten over de fascinerende geschiedenis en cultuur van Albanië.

5. Bekijk de Et’hem Bey Moskee

Een opvallend herkenningspunt (ook weer direct aan het Skanderbegplein) in Tirana is de Et’hem Bey Moskee, een historisch en religieus monument. Deze moskee werd gebouwd in de 18e eeuw en is een prachtig voorbeeld van Ottomaanse architectuur. De gedetailleerde decoraties en sierlijke ontwerpen maken het een betoverende plek om te bezoeken. Helaas hebben wij vanwege tijdgebrek niet de kans gehad om de moskee van binnen te bekijken. Desondanks is zelfs het uiterlijk van de moskee indrukwekkend genoeg om meegenomen te worden op deze lijst. De Et’hem Bey Moskee is een essentiële stop voor iedereen die geïnteresseerd is in de culturele en historische facetten van Tirana. 

Et’hem Bey Moskee in Tirana
De Et’hem Bey Moskee in Tirana

6. Ontspan in het Grand Park van Tirana

Even ontspannen in de grote stad? Midden in de bruisende stad Tirana vind je een oase van rust en groen: het Grand Park. Dit uitgestrekte park biedt een welkome ontsnapping aan de drukte van de stad. Hier kun je wandelen langs kronkelende paden, genieten van weelderige tuinen en even helemaal tot rust komen aan de oever van het meer. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen picknick, een rustige wandeling of gewoon wat tijd wilt doorbrengen in de natuur, het Grand Park biedt de ideale plek om te vertragen en te genieten van een moment van sereniteit te midden van de stedelijke bedrijvigheid. 

7. Doe een wandeltour door Tirana

Wil je het maximale uit je bezoek aan Tirana halen? Ga dan mee met een boeiende geleide wandeltour. De ervaren gidsen nemen je mee op een ontdekkingstocht langs alle bezienswaardigheden van de stad en delen fascinerende achtergrondinformatie over de gebouwen, geschiedenis en cultuur van Tirana. Met hun diepgaande kennis van de stad zorgen de gidsen ervoor dat je geen enkel hoogtepunt mist. Deze wandeltour biedt een geweldige gelegenheid om de stad vanuit een nieuw perspectief te bekijken en een dieper inzicht te krijgen in de betekenis achter de iconische plekken van Tirana.En het mooie? Net als alle Prijzen in Albanië, zijn ook de prijzen van zo’n wandeltour niet duur. Voor maximaal 15 euro per persoon kun je alle hoogtepunten van de stad zien!

8. Ontdek de natuur in het National Park Dajti

Verlang je naar een ontsnapping aan de stadsdrukte? Dan is het Nationaal Park Dajti, net buiten Tirana, de perfecte bestemming. Bereikbaar met de kabelbaan, biedt dit park niet alleen een adembenemend uitzicht over de stad en het omliggende natuurgebied, maar ook een oase van rust en natuurlijke schoonheid. Het park is een ideale plek om te wandelen, te genieten van de frisse lucht en te ontspannen te midden van groene landschappen. Deze activiteit is een uitgelezen kans om even te ontsnappen aan de hectiek van de stad en te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving tijdens je verblijf in Tirana.

9. Bezoek de ‘House of Leaves’

Ontdek het Museum of Secret Surveillance, gehuisvest in een voormalige villa uit de jaren 30 die dienst deed als hoofdkwartier van de Albanese Gestapo tijdens het communistische regime. Dit museum, ook bekend als de ‘House of Leaves’, werpt een licht op het leven in Albanië tijdens die periode en onthult hoe de lokale bevolking leefde onder streng toezicht.

De permanente tentoonstellingen en exposities geven inzicht in hoe de Albanese staat de bevolking in de gaten hield, met apparatuur voor informatie-inwinning en technieken om privégesprekken af te luisteren. Het museum eert degenen die werden getroffen door spionage, arrestaties, vervolging en executies tijdens het communistische regime. Onder de naam ‘House of Leaves’ staat het museum symbool voor de dichte laag bladeren die vroeger de gevel bedekte om geheime activiteiten te verbergen. Bezoek deze historische locatie en krijg inzicht in een donker hoofdstuk van Albanië’s verleden.

10. Shop echte Albanese producten in de nieuwe Bazaar

De Nieuwe Bazaar in Tirana, Albanië, is een levendige buurt die een rijke geschiedenis combineert met moderne flair. Oorspronkelijk gebouwd in 1931 op dezelfde plek als de oude bazaar, heeft deze buurt onlangs een uitgebreide renovatie ondergaan en is nu een boeiende plek voor zowel inwoners als toeristen. Hier vind je een verscheidenheid aan verse en lokale producten, waaronder groenten, fruit, vis, vlees en regionale Albanese wijn.


De bazaar weerspiegelt de authentieke smaken van Albanië en is een uitgelezen plek om typisch Albanese gerechten en specialiteiten te proeven. Je kunt genieten van heerlijke lokale lekkernijen zoals baklava, qofte (gehaktballetjes), fërgesë (een gerecht met paprika, tomaten en kaas) en nog veel meer. Naast het proeven van het eten kun je hier ook kleurrijke gebouwen, restaurants en bakkerijen ontdekken. De recente renovatie in 2016 heeft van de Nieuwe Bazaar een bruisende en uitnodigende plek gemaakt, perfect om de authentieke Albanese culinaire scene te verkennen.

Wat te doen in Tirana voor jou? 

Ben je klaar om het meeste uit je verblijf in Tirana te halen? Deze lijst van de top 10 activiteiten biedt voor elk wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, culinaire avonturen of gewoon ontspanning. Van het verkennen van historische pleinen en het bezoeken van musea tot het proeven van typisch Albanese gerechten in de bruisende Nieuwe Bazaar, deze activiteiten laten je de veelzijdige charme van Tirana ervaren. Dus neem een kijkje en kies de activiteiten die het beste bij jou passen om je stedentrip in Tirana onvergetelijk te maken.

Veelgestelde vragen over activiteiten in Tirana

Wat zijn de must-see bezienswaardigheden in Tirana?

Tirana heeft een scala aan bezienswaardigheden die je niet mag missen, waaronder het Skanderbegplein, het Nationaal Historisch Museum en de Et’hem Bey Moskee. Deze plekken bieden een diepgaand inzicht in de geschiedenis en cultuur van de stad.

Welke activiteiten zijn geschikt voor gezinnen met kinderen?

Voor gezinnen met kinderen is een bezoek aan het Grand Park van Tirana een geweldige optie. Dit park biedt ruimte om te spelen, te picknicken en te genieten van de natuur. Daarnaast kunnen kinderen zich vermaken in het Bunk’Art museum, waar ze de geschiedenis van Albanië op een interactieve manier kunnen ontdekken.

Wat kan ik verwachten in de Nieuwe Bazaar?

 De Nieuwe Bazaar biedt een overvloed aan verse en lokale producten, waaronder groenten, fruit, vis, vlees en regionale Albanese wijn. Daarnaast kun je typisch Albanese gerechten proeven, zoals baklava, qofte (gehaktballetjes) en fërgesë (een gerecht met paprika, tomaten en kaas).

Moet ik vooraf kaartjes kopen voor activiteiten in Tirana?

Voor de meeste activiteiten in Tirana kun je ter plaatse kaartjes kopen. Echter, als je van plan bent om deel te nemen aan een geleide wandeltour of specifieke evenementen, kan het handig zijn om vooraf te reserveren om zeker te zijn van beschikbaarheid.

Wat is de beste tijd om het Grand Park te bezoeken?

Het Grand Park is ideaal om op elk moment van het jaar te bezoeken. In de lente en zomer kun je genieten van de groene omgeving en picknicken aan het meer, terwijl de herfstkleuren het park een schilderachtige sfeer geven tijdens het najaar.

Zijn de activiteiten in Tirana geschikt voor solo-reizigers?

Absoluut, de activiteiten in Tirana zijn ook ideaal voor solo-reizigers. Je kunt gemakkelijk deelnemen aan wandeltours, de stad op eigen gelegenheid verkennen en genieten van de lokale sfeer in restaurants en cafés.

Hoe bereik ik het Nationaal Park Dajti?

Het Nationaal Park Dajti ligt net buiten Tirana en is bereikbaar met de kabelbaan. De kabelbaan biedt niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar ook een toegangspoort tot het natuurgebied waar je kunt wandelen en ontspannen.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart