De hoogtepunten van Albanië (x10)

Ontdek de hoogtepunten van onze reis door Albanië en laat je inspireren voor je volgende vakantie. Hoewel we niet alles in dit prachtige land hebben kunnen verkennen, delen we graag de hoogtepunten en memorabele momenten die onze reis hebben gemaakt tot wat het was. Van het betoverende oude centrum van Gjirokaster tot de serene schoonheid van Gjipe Beach, en van de adembenemende Blue Eye tot de levendige hoofdstad Tirana, onze reis bracht ons langs schitterende plekken die Albanië te bieden heeft.

1. Gjirokaster – het prachtige oude centrum

Als laatste stad in Albanië bezochten we Gjirokaster, een pittoresk bergdorpje met wegen die soms wat uitdagend waren om te berijden – we hebben zelfs schade aan onze auto opgelopen. Ondanks dit avontuurlijke begin, bleek het stadje zelf absoluut prachtig te zijn! Met een rijke geschiedenis en een overvloed aan charme bood Gjirokaster ons een warm welkom. De eettentjes verrasten ons met heerlijke Albanese maaltijden voor een betaalbare prijs, en de lokale bevolking was buitengewoon vriendelijk. De kronkelende straatjes ademen een eeuwenoude sfeer uit, en het imposante kasteel op de heuveltop beloofde alvast een ander hoogtepunt – maar daarover vertellen we je later in dit artikel meer. Gjirokaster was in ieder geval een van de echte hoogtepunten van onze reis naar Albanië. 

Ontbijt in guesthouse gjirokaster met uitzicht op het kasteel
Ontbijt in Gjirokaster met uitzicht op het kasteel

2. Een nachtje Gjipe Beach

Tijdens onze reis brachten we een nacht door op Gjipe Beach, een afgelegen parel waar je met de auto onmogelijk kunt komen en een wandeling van 1,5 km voor nodig is. Terwijl we het strand naderden, werden we beloond met een prachtig uitzicht dat steeds dichterbij kwam. Achter het strand bevond zich een eenvoudige camping waar we de nacht doorbrachten. Hoewel het niet luxe was, had het zeker karakter. De camping trok vooral alternatieve mensen, hippies en vrije geesten aan, wat zorgde voor een unieke sfeer. Het was een onvergetelijke ervaring, maar eerlijk gezegd waren we ook blij toen we de volgende dag weer in een comfortabel bed konden slapen. Toch was dit avontuur zonder twijfel een hoogtepunt van onze vakantie.

Kamperen op Gjipe Beach
Kamperen op Gjipe Beach

3. The Blue eye – En de rit er naartoe 

Tussen Saranda en Gjirokaster ligt de betoverende Blue Eye. Deze prachtige blauwe waterbron moet je echt zien om de schoonheid ervan te kunnen voorstellen. Rondom de Blue Eye was alles weelderig groen begroeid en overal zag je schitterende lichtblauwe libellen fladderen. Om bij de Blue Eye te komen, moet je een weg van ongeveer 1,5 km afleggen. Je kunt ervoor kiezen om te wandelen, maar wij kozen voor een elektrische step. Dit bleek een goede keuze! De Blue Eye is een echt natuurwonder dat je niet mag missen tijdens je vakantie naar Albanië. 

De prachtige Blue Eye
Helder water en groene natuur bij The Blue Eye

4. Tirana – De hoofdstad moet je gezien hebben

Bij aankomst met het vliegtuig, net als wij deden, kwam je na een korte busrit Tirana. Als onze eerste bestemming stelde deze stad absoluut niet teleur. Hoewel het centrum kleiner was dan we hadden verwacht, was dit juist een voordeel, omdat alles dicht bij elkaar lag. Dit maakte het gemakkelijk om van de ene plek naar de andere te gaan zonder ver te hoeven lopen. Onze hoogtepunten waren onder andere het Skanderbegplein (hier komen we zo op terug) en de wijk Blloku. Wil je meer te weten komen over Tirana en wat er te doen is? Lees dan ons artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Tirana. Tirana is een stad die je zeker niet mag overslaan tijdens je reis door Albanië.

5. Himare – Een prachtig onontdekt kustplaatsje

Himare bleek een heerlijk rustig badplaatsje te zijn. Hoewel het enigszins toeristisch was, was het lang niet zo druk als vele andere toeristische kustplaatsen. De knusse omvang en de directe ligging aan het strand gaf het een speciale charme. Langs de kust loopt een prachtige boulevard waar je rechtstreeks uitkijkt over de zee. Ons verblijf in een heerlijk hotel met zeezicht voegde natuurlijk nog meer toe aan de ervaring. Himare is een pareltje dat je zeker moet bezoeken als je op zoek bent naar rust en schoonheid langs de Albanese kust. 

Strandstoelen op het strand van Himare
Onze strandbedjes op het strand van Himare

6. Aquarium Beach – Het mooiste strand van Albanië

Een van de absolute hoogtepunten van onze reis was zonder twijfel Aquarium Beach. Hoewel het strand enige inspanning vergde om te bereiken, was elke stap meer dan de moeite waard. Deze verborgen parel werd ons warm aanbevolen door de autoverhuurder, en we waren ontzettend blij dat we zijn advies opvolgden. Het kristalheldere blauwe water van de zee en de serene sfeer van het strand creëerden een werkelijk idyllische omgeving. We kwamen ’s ochtends aan en genoten van de rust, maar naarmate de dag vorderde, begonnen meer mensen het strand te ontdekken. Een slimme zet is dus om vroeg te arriveren, zodat je optimaal kunt genieten van deze prachtige plek voordat de drukte toeneemt. De wandeling en het vroege opstaan bleken zeker de moeite waard te zijn zodra we de ongeëvenaarde schoonheid van Aquarium Beach aanschouwden. Dit strand heeft ons betoverd en staat met recht bovenaan ons lijstje van mooiste stranden in Albanië.

Aquarium Beach - mooiste strand van Albanië.
Helder blauwe zee, strand en rotsen bij Aquarium Beach

7. Kasteel van Gjirokaster – Absoluut een hoogtepunt

Het Kasteel van Gjirokaster is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die we tijdens onze reis hebben bezocht. Dit kasteel torent niet alleen letterlijk hoog boven Gjirokaster uit, maar is ook figuurlijk een hoogtepunt vanwege zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis. Zodra je het kasteel betreedt, word je ondergedompeld in de boeiende geschiedenis van de stad en de regio. De verschillende musea binnen de kasteelmuren maken deze geschiedenis tastbaar en levendig. Vanaf de top van het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over Gjirokaster en kun je de andere hoogtepunten van deze betoverende stad bewonderen vanuit een uniek perspectief. Het Kasteel van Gjirokaster is absoluut een hoogtepunt dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Albanië.

Toren bij het kasteel van Gjirokaster
torentje bij het kasteel van Gjirokaster

8. Himare Castle – En het aangrenzende cafeetje 

Het is geen verrassing dat kastelen een prominente rol spelen in Albanië, gezien het land bekend staat om zijn rijke kasteelgeschiedenis. Himare Castle voegt zich bij de lijst van opmerkelijke kastelen op deze reis, en hoewel het grotendeels in ruïnes is, biedt het een werkelijk prachtig uitzicht dat de moeite van het bezoeken waard is. Terwijl je door de overblijfselen van het kasteel dwaalt, zul je merken dat de sfeer doordrenkt is van geschiedenis en betekenis, en het panoramische uitzicht over de kustlijn is adembenemend.

Een bijzonder hoogtepunt van ons bezoek was het aangrenzende café/restaurant, gerund door een vriendelijk stel. Vanuit dit charmante café heb je wederom een adembenemend uitzicht over de omgeving. De eigenaren begroetten ons met warmte en gastvrijheid, en als extraatje kregen we zelfs een heerlijke Albanese lekkernij aangeboden (hoewel de naam ons even is ontschoten). Himare Castle en het aangrenzende café vormen samen een unieke en onvergetelijke ervaring die de diversiteit en gastvrijheid van Albanië weerspiegelt.

Ruïnes bij het kasteel van Himare
Ruïnes van het Kasteel van Himare

9. Saranda – Stad in het zuiden van Albanië

Saranda, gelegen in het zuiden van Albanië, deelt met Himare de kustlijn en badplaatscharme, maar het onderscheidt zich door zijn omvang. Deze levendige stad is groter en toeristischer dan Himare, en biedt daardoor een breder scala aan voorzieningen, waaronder diverse eetgelegenheden en winkels. De bruisende sfeer is voelbaar terwijl je langs de boulevard wandelt en de diverse activiteiten en entertainment opties ontdekt.

Een opvallend hoogtepunt van Saranda is de veerverbinding naar het Griekse eiland Corfu, waardoor het een populaire hub is voor reizigers die willen genieten van beide bestemmingen. Hoewel onze persoonlijke voorkeur naar Himare ging, betekent dit zeker niet dat Saranda niet de moeite waard is. Het is een stad met zijn eigen charme en aantrekkingskracht, en het verdient zonder twijfel een plaats op onze lijst van hoogtepunten in Albanië.

10. Skanderbegplein – Het centrale plein van Tirana

Het Skanderberg Plein, gewijd aan de Albanese held Gjergj Kastrioti Skanderbeg, vormt het kloppende hart van Tirana en is een indrukwekkend symbool van zowel historie als moderniteit. Dit uitgestrekte plein straalt met diverse architectonische meesterwerken die de evolutie van de stad weerspiegelen. Het plein is een levendig middelpunt, omringd door een mix van gebouwen die de stad haar karakter geven, met hoogtepunten zoals de majestueuze Et’hem Bey-moskee en de elegante klokkentoren die samen met andere opvallende bezienswaardigheden deel uitmaken van deze dynamische centrale plek – een onmisbare startpunt voor jouw verkenning van Tirana. Dit was één van de eerste plekken in Albanië waar we zijn geweest en kan absoluut niet ontbreken op de lijst met hoogtepunten van Albanië.

Skanderbegplein-Tirana - hoogtepunt Tirana
skanderbegplein in Tirana

Welke hoogtepunten in Albanië wil jij graag zien?

Ben je geïnspireerd geraakt door onze avonturen en hoogtepunten in Albanië? Nu is het jouw beurt om je eigen reis samen te stellen! Laat ons weten welke plekken en bezienswaardigheden je het meest aanspreken en welke hoogtepunten je absoluut niet wilt missen tijdens jouw vakantie in dit prachtige land. Of je nu gefascineerd bent door de geschiedenis van Gjirokaster, verlangt naar een betoverende duik in The Blue Eye, of nieuwsgierig bent naar de levendigheid van Tirana, jouw reis door Albanië belooft onvergetelijk te worden. De keuze is aan jou – laat je dromen de vrije loop en begin met het plannen van jouw eigen Albanië-avontuur!

Veelgestelde vragen over de hoogtepunten van Albanië

Wat zijn de hoogtepunten van Albanië die jullie hebben bezocht?

We hebben een reeks betoverende bestemmingen in Albanië verkend, waaronder het prachtige oude centrum van Gjirokaster, het serene Gjipe Beach, de adembenemende Blue Eye, de levendige hoofdstad Tirana, het rustige kustplaatsje Himare, het idyllische Aquarium Beach, het indrukwekkende Kasteel van Gjirokaster, Himare Castle met zijn aangrenzende café, de bruisende stad Saranda en het centrale Skanderbegplein in Tirana.

Welke hoogtepunten van Albanië zijn geschikt voor avontuurlijke reizigers?

Voor avontuurlijke reizigers is een bezoek aan Gjipe Beach een absolute must. De wandeling naar dit afgelegen strand is een avontuur op zich, en de eenvoudige camping op het strand biedt een unieke overnachtingservaring.

Wat maakt Aquarium Beach zo bijzonder?

Aquarium Beach staat bekend om zijn kristalheldere blauwe water en rustige sfeer. De verborgen ligging en het prachtige uitzicht maken het tot een idyllische plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van Albanië.

Zijn de kastelen in Albanië de moeite waard om te bezoeken?

Absoluut! Zowel het Kasteel van Gjirokaster als Himare Castle bieden niet alleen historische waarde, maar ook adembenemende uitzichten op de omgeving. Daarnaast heeft Himare Castle een aangrenzend café dat een bijzondere ervaring toevoegt aan je bezoek.

Zijn er bezienswaardigheden die niet op de lijst staan maar die de moeite waard zijn?

Hoewel we niet alles konden verkennen, zijn er zeker meer prachtige plekken in Albanië. Denk aan de historische stad Berat, de archeologische vindplaats Butrint, en de Albanese Riviera met zijn adembenemende kustlijn. Het is de moeite waard om verder onderzoek te doen naar deze en andere bestemmingen.

Hoe kan ik reizen tussen de verschillende hoogtepunten van Albanië?

Albanië heeft een redelijk goed ontwikkeld wegennetwerk, wat reizen met de auto een populaire optie maakt. Er zijn ook bussen en minibussen beschikbaar voor openbaar vervoer. Binnen steden zoals Tirana kun je gebruikmaken van taxi’s en lokale vervoersdiensten.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart