10x De mooiste stranden van Albanië

Albanië, een land aan de Adriatische Zee, staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid en stranden. Van uitgestrekte zandstranden tot baaien, de kustlijn van Albanië heeft voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs de mooiste stranden van Albanië. Of je nu op zoek bent naar rust en ontspanning of avontuurlijke watersporten, deze stranden zullen zeker indruk op je maken. Dus pak je zonnebrandcrème en je strandlaken, want we gaan op ontdekkingstocht langs de parels van de Albanese kust. Ben je niet zo van een strandvakantie? Geen zorgen! In ons artikel over de leukste activiteiten in Albanië hebben we genoeg ander leuks voor je.

1. Aquarium Beach 

Voor ons was Aquarium Beach absoluut de nummer één. Hoewel het een stukje lopen was om hier te komen, was elke stap de moeite meer dan waard. Deze verborgen parel werd ons aanbevolen door de autoverhuurder. En wat waren we blij dat we zijn advies opvolgden. Het kristalheldere blauwe water van de zee en het rustige strand zorgen voor een idyllische omgeving. Wij arriveerden in de ochtend en toen was het nog heerlijk rustig, maar naarmate de dag vorderde, begon het langzaam drukker te worden. Het is dus slim om vroeg te komen om optimaal te kunnen genieten van dit prachtige strand. De wandeling en het vroege opstaan zijn allemaal de moeite waard zodra je de schoonheid van Aquarium Beach ervaart.

Blauwe zee en rotsen bij Aquarium Beach - mooiste strand van Albanië
Aquarium Beach – Het mooiste strand van Albanië

2. Gjipe Beach 

Gjipe Beach, een verborgen juweel van Albanië, was absoluut een hoogtepunt van onze vakantie. Dit strand bevindt zich op ongeveer 1,5 km loopafstand vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplek. Langs een prachtig pad loop je naar Gjipe Beach en zie je het steeds dichterbij komen. Onderweg kom je zeker 5 bunkers tegen die nog komen uit de communistische tijd en je terug laten denken aan alle jaren oorlog die Albanië heeft gekend. 

Wat dit strand extra bijzonder maakte, was de aanwezigheid van een camping net achter het strand. Hier vonden we een gemeenschap van vrije geesten, hippies en alternatieve mensen die er niet alleen verbleven, maar ook woonden en werkten. De sfeer was er ongelooflijk rustig en ontspannen, en het voelde als een wereld op zichzelf. Vooral in de avonden werden er kampvuren aangestoken, wat bijdroeg aan de magische ambiance van Gjipe Beach. De wandeling, de serene sfeer en de ontmoetingen met interessante mensen maakten Gjipe Beach tot een absoluut hoogtepunt van onze reis.

Gjipe Beach - één van de mooiste stranden van Albanië
Uitzicht op Gjipe Beach

3. Palermo Beach – Porto Palermo 

Palermo Beach is niet alleen een betoverend mooi strand, maar ook het aangrenzende Porto Palermo-kasteel maakt deze plek een must-visit. Het kasteel biedt niet alleen een stukje geschiedenis, maar ook adembenemende uitzichten over de kustlijn en de azuurblauwe zee.

Het strand zelf is een uitnodigende plek om te ontspannen en te genieten van het kristalheldere water en het fijne zand. Een bijzondere traktatie is het aan het strand gelegen visrestaurant, waar we hebben genoten van een heerlijke maaltijd. De combinatie van het prachtige strand, de historische bezienswaardigheid en het smakelijke Albanese eten maakt Palermo Beach tot een perfecte bestemming voor een dag vol ontdekkingen en ontspanning

Fort Palermo – Dit fort ligt direct tegen Palermo Beach aan

4. Ksamil Beach

Ksamil Beach, gelegen aan het zuidelijke uiteinde van Albanië, op ongeveer 15 minuten van Saranda, wordt vaak de ‘Parel van de Ionische Zee’ genoemd en staat bekend als de zuidelijke hoofdstad van Albanië. Dit is zonder meer één van de mooiste stranden van Albanië.

In het hart van de stad vind je verschillende kleine en middelgrote stranden waar je kunt ontspannen en genieten van een kopje koffie bij een van de vele restaurants en cafés. Deze stranden, met uitzicht op het noordelijke deel van het Griekse eiland Corfu, hebben een vergelijkbare sfeer. Voor de avontuurlijke reizigers zijn er vier eilanden voor de kust van Ksamil die je kunt verkennen per boot of kajak.

Het hoofdstrand, Ksamil Beach, heeft helder, schitterend blauw water en fijne kiezelstenen. Dit strand is ideaal voor gezinnen die de gemakken van een strandresort waarderen, met goed uitgeruste faciliteiten en talloze activiteiten, zoals boottochten en waterfietsen. 

Het is echter goed om te weten dat Ksamil Beach erg toeristisch kan zijn en tijdens het seizoen behoorlijk druk kan worden. Als je op zoek bent naar een rustigere ervaring, kan het lonen om een ander strand te overwegen. Desalniettemin, wanneer de drukte minder is, is het strand op zijn mooist. Met een beetje speurwerk kun je er genoeg prachtige plekjes ontdekken.

5. Dhermi Beach

Net ten noorden van Gjipe ligt Dhermi Beach (Dhërmiu Beach), een ander kiezelstrand dat vaak wordt beschouwd als een van de prachtigste plekken in Albanië. Het strand bevindt zich in het dorp Dhermi en staat bekend om zijn schitterende turquoise wateren, gladde witte kiezelstenen en indrukwekkende rotsformaties.

Dhermi Beach is een populaire zomerbestemming voor zowel Albanezen als toeristen. In vergelijking met Gjipe is het veel gemakkelijker te bereiken, wat het een goede keuze maakt voor gezinnen (let wel op de sterke stromingen hier). Het is echter wel een populair strand, dus enige planning is nodig om zeker te zijn van een plekje.

De faciliteiten zijn uitstekend – je kunt ligstoelen en parasols huren en er zijn tal van cafés, restaurants en accommodatieopties in de buurt. ’s Avonds worden de bars verlicht en Dhermi verandert in een groot strandfeest. Absoluut een aanrader en één van de mooiste stranden van Albanië. 

6. Filikuri Beach

Als je op zoek bent naar een meer afgelegen strand dat perfect is om te ontspannen na het verkennen van de oude ruïnes van Albanië, dan is Filikuri Beach (Plazhi Filikurit) misschien precies wat je zoekt.

Gelegen tussen Potami Beach en Llaman Beach, is Filikuri een verborgen schat van de Albanese Rivièra, ondanks dat het slechts enkele kilometers ten zuiden van de populaire stad Himare ligt. Hoge kliffen beschermen de kleine Filikuri Baai en het turquoise water is hier rustig en perfect om in te zwemmen.

Privacy heeft zijn prijs: Dit strand is alleen bereikbaar per boot of kajak. Als je je moedig voelt, is er een steil pad naar beneden vanaf de hoge klif achter het strand, maar het is grotendeels ongemarkeerd en behoorlijk gevaarlijk. De gemakkelijkere optie is om te kajakken vanaf Potam Beach. Zorg ervoor dat je je eigen water en eten meeneemt, aangezien er geen faciliteiten in de omgeving zijn.

Deze verborgen schat is ideaal voor bezoekers die een afgelegen plek aan de Albanese kust willen ontdekken en willen ontspannen in de rust, ver weg van de drukte van de zomerse drukte. Hoewel de toegang enigszins uitdagend kan zijn, zal de natuurlijke pracht van Filikuri Beach je hart stelen zodra je de plek bereikt.

7. Stranden Albanië: Jali Beach

Jali Beach, ook bekend als Jala Beach of Plazhi i Jalës, staat bovenaan als één van de meest prachtige stranden in Albanië om te genieten van zwemmen. In vergelijking met andere stranden in de omgeving valt het op door zijn kristalheldere water met een schitterende blauwe en glinsterende gloed. Wat Jali Beach nog meer bijzonder maakt, is de aanwezigheid van enkele van de beste strandclubs van Albanië. Je vindt hier trendy bars en clubs die het strand ook tot een levendige nachtbestemming maken. De muziek klinkt de hele dag door met een adembenemend uitzicht over het water, terwijl bezoekers kunnen genieten van cocktails en andere verfrissende drankjes. Er zijn zelfs strandstoelen en parasols te huur voor extra comfort tijdens je stranddag.

8. Monastery beach

Monastery Beach, ook bekend als Manastir Beach, behoort tot één van de meest geliefde stranden aan de Albanese Riviera. Het strand ontleent zijn naam aan het Klooster van Sint-Joris, gelegen op de heuvel met uitzicht op het strand. Volledig afgeschermd en verborgen vanuit alle hoeken, voelt het strand zelf aan als een soort heiligdom. Er is een kleine parkeerplaats beschikbaar, en het strand heeft ook een bar aan het strand waar je kunt ontspannen.

9. De mooiste stranden van Albanië: Palasa Beach

Palasa Beach, gelegen in Karaburun, Albanië, is een werkelijk prachtig strand aan de Ionische Zee. Met zijn zachte witte zand en kristalhelder turkoois water is dit een ideale plek om te zwemmen, te snorkelen en te zonnebaden. Het strand biedt ook diverse activiteiten, zoals jetskiën, parasailen, kajakken en paddleboarden, waardoor het een waar paradijs is voor avonturiers. In het nabijgelegen stadje Palasa kun je na een dag op het strand genieten van talloze restaurants, bars en winkels. De serene sfeer en adembenemende uitzichten op de zee maken van Palasa Beach de perfecte bestemming voor ontspanning en avontuur. Of je nu tot rust wilt komen of op zoek bent naar wat opwinding, dit strand heeft voor elk wat wils!

10. Spile Beach – Himare

Spile Beach, gelegen bij Himare, is een levendig strand direct aan de boulevard. Dit strand biedt een breed scala aan activiteiten, van jetskiën tot boottochten, waardoor er altijd iets te beleven valt. Ondanks de gezellige drukte is het strand niet overvol, wat zorgt voor een aangename sfeer. Wij verbleven in een hotel met uitzicht op het strand en het was werkelijk fantastisch. Het heldere blauwe water en het prachtige uitzicht maakten het tot een absolute aanrader. 

Strandbedjes Himare - Spile Beach - Adriatische zee
Onze strandbedjes aan het rustige Spile Beach

Welk van deze mooie stranden ga jij als eerste bezoeken?

Met zoveel schitterende stranden om uit te kiezen, kan het lastig zijn om te beslissen waar je jouw strandavontuur in Albanië wilt beginnen. Elk strand heeft zijn eigen unieke charme en bijzondere eigenschappen. Of je nu op zoek bent naar rustige afzondering, bruisende activiteiten of adembenemende uitzichten, Albanië heeft voor ieder wat wils. Dus, welk van deze mooie stranden staat bovenaan jouw lijstje?

Tips voor een strandbezoek in Albanië

De prachtige stranden van Albanië nodigen uit tot ontspanning en avontuur. Hier zijn enkele tips om je strandervaring optimaal te maken:

Tip 1: Wees voorbereid op een wandeling

Veel van de stranden zijn ware verborgen pareltjes, maar hun afgelegen locaties kunnen betekenen dat sommige stranden niet bereikbaar zijn met de auto. Sommige van deze afgelegen juweeltjes vereisen zelfs wandelingen van wel 2,5 kilometer. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen en wat benodigdheden voor een wandeling meeneemt, zodat je volop kunt genieten van de beloning aan het einde van je reis.

Tip 2: Timing

Timing is essentieel voor een geslaagde stranddag. Niet alleen gedurende de dag, maar ook in het seizoen. Tijdens het hoogseizoen kunnen populaire stranden zoals Ksamil Beach erg druk worden, waardoor de charme en rust verminderen. Overweeg alternatieve stranden of bezoek de drukkere stranden vroeg in de ochtend of later in de namiddag. Bijvoorbeeld, Aquarium Beach is vaak het rustigst in de ochtenduren.

Tip 3: Neem wat te eten en drinken mee

Hoewel veel stranden voorzien zijn van eettentjes, geldt dit niet voor allemaal. Aangezien sommige stranden zich op afgelegen locaties bevinden, wil je niet zonder eten of drinken komen te zitten. Bereid je voor door wat snacks, eten en voldoende water mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat je volop kunt genieten van je dag op het strand, zonder je zorgen te maken over het vinden van eten en drinken ter plaatse.

Veelgestelde vragen over de mooiste stranden van Albanië

Wat maakt de stranden van Albanië zo bijzonder?

De stranden van Albanië staan bekend om hun ongerepte schoonheid, heldere turquoise wateren en diverse landschappen. Van uitgestrekte zandstranden tot afgelegen baaien, de kustlijn biedt voor ieder wat wils.

Welk strand wordt als de nummer één aanbevolen?

Voor velen is Aquarium Beach een absolute favoriet. Dit strand staat bekend om zijn kristalheldere blauwe water en rustige omgeving, maar vereist wel een wandeling om er te komen.

Zijn er stranden die geschikt zijn voor watersporten?

Ja, zeker! Stranden zoals Palasa Beach bieden een scala aan activiteiten, waaronder jetskiën, parasailen, kajakken en paddleboarden. Het is een paradijs voor avontuurlijke reizigers.

Zijn er stranden die geschikt zijn voor gezinnen?

Ja, Ksamil Beach is een uitstekende keuze voor gezinnen. Met faciliteiten en talloze activiteiten, zoals boottochten en waterfietsen, is er voor elk gezinslid wat te beleven.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een strandbezoek in Albanië?

dat je comfortabele schoenen meeneemt, vooral als je stranden wilt bezoeken die een wandeling vereisen. Kom vroeg om drukte te vermijden, vooral op populaire stranden. Neem snacks, eten en voldoende water mee, omdat niet alle stranden eetgelegenheden in de buurt hebben.

Zijn de stranden van Albanië erg toeristisch?

Sommige stranden kunnen tijdens het hoogseizoen behoorlijk druk zijn, zoals Ksamil Beach. Het is echter nog steeds mogelijk om afgelegen plekjes te vinden waar je van rust en schoonheid kunt genieten.

Hebben jullie ook informatie over stranden in andere landen?

Wij bloggen alleen over Balkanlanden. Mocht je blogs over andere onderwerpen willen lezen kijk dan een op bloggersbenelux.com!

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart