Alles over Kroatië

Wil jij meer leren over Kroatië?


Hier vind je een schat aan informatie over Kroatië, een fascinerend land in Europa. Van bevolkingscijfers tot valuta, van reisadvies tot interessante feiten, we nemen je mee op een ontdekkingstocht door de diverse aspecten van Kroatië. Of je nu van plan bent om naar dit prachtige land te reizen of gewoon meer wilt weten, hier vind je alles wat je moet weten over Kroatië.

Kroatië – De feiten op een rijtje

Kroatië, ook wel de Republiek Kroatië genoemd, is een land aan de oostkust van de Adriatische Zee in Europa. Het is ongeveer zo groot als twee derde van Nederland. De hoofdstad is Zagreb en er wonen zo’n 4.1 miljoen mensen. Kroatië heeft mooie bergen, waarvan de hoogste ongeveer zo hoog is als twee keer de hoogte van de hoogste berg in Nederland. Vanuit Nederland kun je er met het vliegtuig in ongeveer 2 uur en 30 minuten naartoe vliegen. Het is een prachtig vakantieland met ontelbare mooie stranden en eilandjes. Echt een aanrader voor iedereen die van zon, zee, strand en natuur houdt.

InformatieDetails
Officiële naamRepubliek Kroatië
ContinentEuropa
Oppervlakte56.594 km²
HoofdstadZagreb
ValutaKroatische kuna (HRK)
Inwoneraantal (2020)4.058.165 inwoners
RegeringsvormParlementaire republiek
Hoogste punt1.831 m (Dinara)
Feiten over Kroatië

Waar ligt Kroatië?

Kroatië bevindt zich in Zuidoost-Europa, grenzend aan de Adriatische Zee in het westen. Het land deelt grenzen met Slovenië en Hongarije in het noorden, Servië en Bosnië en Herzegovina in het oosten, en Montenegro in het zuiden. Met zijn kustlijn die zich uitstrekt over meer dan 1.000 kilometer langs de Adriatische Zee, biedt Kroatië prachtige stranden, schilderachtige eilanden en historische steden die bezoekers van over de hele wereld aantrekken. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb, gelegen in het noorden van het land, en het is het politieke, economische en culturele centrum van het land.

Plaatsen & steden in Kroatië

Zagreb

Als hoofdstad van Kroatië is Zagreb een bruisende metropool die bekend staat om zijn levendige cultuur, historische bezienswaardigheden en levendige sfeer. Met zijn prachtige oude stad, musea, parken en bruisende uitgaansleven trekt Zagreb zowel lokale bewoners als toeristen van over de hele wereld aan.

Split

Gelegen aan de prachtige Adriatische kust, is Split een stad die doordrenkt is van geschiedenis en prachtige architectuur. Het is vooral bekend om het indrukwekkende Paleis van Diocletianus, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en de levendige Riva-promenade langs de waterkant, waar bezoekers kunnen genieten van de bruisende sfeer en prachtige uitzichten.

Rijeka

Als belangrijke havenstad is Rijeka een centrum van maritieme activiteit en culturele diversiteit. Met zijn levendige haven, kleurrijke gebouwen en eclectische mix van architectuur, biedt Rijeka een unieke ervaring voor bezoekers. Het is ook bekend om zijn bruisende festivals, waaronder het beroemde Rijeka Carnaval.

Osijek

Gelegen in het oostelijke deel van Kroatië, is Osijek een stad met een rijke geschiedenis en een levendige gemeenschap. Het staat bekend om zijn prachtige barokke architectuur, groene parken en gezellige sfeer. Osijek trekt bezoekers aan met zijn charmante oude binnenstad, historische monumenten en culturele evenementen.

PlaatsInwoneraantal
Zagreb792.875
Split178.102
Rijeka128.384
Osijek83.496
Zadar75.062
Slavonski Brod59.000
Pula57.460
Karlovac55.705
Šibenik51.553
Sisak47.768
Varaždin46.946
Dubrovnik42.615
Bjelovar40.276
Velika Gorica35.938
Koprivnica30.854
Vinkovci28.914
Kastela28.434
Samobor28.269
Solin23.926
Požega21.411
De 20 grootste steden in Kroatië o.b.v. inwoners (2021)

Taal in Kroatië

Het Kroatisch is de officiële en meest gesproken taal in Kroatië. Het behoort tot de Slavische taalfamilie en maakt gebruik van het Latijnse alfabet. De taal wordt niet alleen in Kroatië gesproken, maar ook in delen van Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, waar Kroatische minderheden wonen. Het Kroatisch kent verschillende dialecten die variëren afhankelijk van de regio, maar het Standaardkroatisch, gebaseerd op het dialect van Zagreb, wordt als de standaardvariant beschouwd en wordt gebruikt in officiële documenten, media en onderwijs.

In Kroatië wordt veel waarde gehecht aan het behoud en de bevordering van de Kroatische taal en cultuur. Er zijn tal van instellingen, zoals de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten, die zich bezighouden met taalstandaardisatie, onderzoek en het bevorderen van de Kroatische taal en literatuur.

De Kroatische cultuur

De Kroatische cultuur is een boeiende mix van tradities en een trotse geschiedenis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten:

1.Natuurlijke schoonheid

Kroatië staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, met prachtige kustlijnen, kristalheldere wateren, weelderige bossen en indrukwekkende bergen. De natuur speelt een grote rol in het dagelijks leven van de Kroaten en biedt talloze mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.

2. Traditionele ambachten

Kroatië heeft een rijke traditie van ambachtelijke kunst en handwerk, zoals kantklossen, keramiek, houtbewerking en borduren. Deze traditionele ambachten worden nog steeds beoefend en gewaardeerd, en veel lokale ambachtslieden produceren prachtige handgemaakte producten die geliefd zijn bij zowel de lokale bevolking als bezoekers.

3. Rooms Katholiek

Het rooms-katholicisme speelt een belangrijke rol in de Kroatische cultuur en tradities. De meerderheid van de Kroatische bevolking is rooms-katholiek, en religieuze feestdagen en rituelen vormen een integraal onderdeel van het dagelijks leven en de culturele identiteit van het land.

4. Culinaire Kroatische tradities

De Kroatische keuken is divers en wordt beïnvloed door verschillende regio’s en buurlanden. Van heerlijke visgerechten langs de kust tot stevige vleesgerechten in het binnenland, Kroatisch eten is een belangrijk onderdeel van de cultuur en wordt vaak gedeeld en genoten met familie en vrienden.

Lees ook onze blogs over Kroatië

Europese bruine beren

Dieren in Kroatië

Heb je je ooit afgevraagd welke dieren je tegenkomt in het prachtige Kroatië? Van de zeldzame zandadder tot de indrukwekkende Europese lynx, dit land herbergt …
Lees meer …
grote stad kroatie gevaarlijk

Is Kroatië veilig?

Je bent bezig met het plannen van je vakantie en vraagt je af: “Is Kroatië veilig?” Een terechte vraag, zeker in een wereld waarin de …
Lees meer …
Cultuur in Kroatië

De cultuur van Kroatië

Ben je nieuwsgierig naar wat Kroatië allemaal te bieden heeft op het gebied van cultuur? Dit land aan de Adriatische Zee is een schatkist vol …
Lees meer …
reisgidsen Kroatië

De beste reisgids voor Kroatië (x10)

Kroatië, met zijn adembenemende kustlijn aan de Adriatische Zee, schilderachtige historische steden en prachtige nationale parken, is een bestemming die iedereen eens gezien zou moeten …
Lees meer …
Kroatië - taal in kroatië

Taal in Kroatië: alles over het Kroatisch

Kroatië, gelegen aan de prachtige Adriatische kust, heeft een rijke culturele geschiedenis en een unieke taal die de Kroaten met trots spreken. Het Kroatisch de …
Lees meer …

Veelgestelde vragen over Kroatië

Is Kroatië een duur land?

Kroatië is over het algemeen betaalbaarder dan veel andere Europese bestemmingen, maar de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het gebied en het seizoen.

Waar moet je op letten in Kroatië?

Let op wisselende weersomstandigheden, vooral langs de kust, en respecteer lokale tradities en gebruiken.

Wat is de mooiste streek in Kroatië?

De Dalmatische kust staat bekend om zijn prachtige landschappen, kustplaatsen en historische bezienswaardigheden. In onze ogen is dit wel echt het mooiste stukje Kroatië.

Is Kroatië een leuk vakantieland?

Ja, Kroatië is een populaire vakantiebestemming vanwege zijn natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en bruisende cultuur.

Kun je in Kroatië met euro’s betalen?

Nee, de officiële valuta van Kroatië is de Kroatische kuna (HRK). Op veel vakantiebestemmingen worden euro’s wel her en der geaccepteerd.

Wat kost een biertje in Kroatië?

Een biertje kost meestal tussen de 15 en 25 Kroatische kuna, afhankelijk van de locatie. Dat is ongeveer tussen de 1,80 en 2,80.

Kun je water uit de kraan drinken in Kroatië?

Over het algemeen is het veilig om water uit de kraan te drinken in Kroatië, hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan flessenwater vanwege de smaak.

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart