Bezienswaardigheden in Tirana die je niet mag missen (x10)

Tirana, de bruisende hoofdstad van Albanië, is een stad vol contrasten en verrassingen. Met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur heeft Tirana een schat aan bezienswaardigheden te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar avontuur en ontdekking. Van historische monumenten tot levendige wijken, er is voor ieder wat wils in deze dynamische stad. Hieronder vind je een lijst met 10 must-see bezienswaardigheden in Tirana die je niet mag missen tijdens je bezoek. In deze stad zijn niet voor niets enkele van de mooiste plekken van Albanië te vinden!

1. Skanderberg Plein – Het bruisende centrum

Het Skanderberg Plein, genoemd naar de Albanese nationale held Gjergj Kastrioti Skanderbeg, is het kloppende hart van Tirana en een ware blikvanger. Dit uitgestrekte plein is indrukwekkend groot en vormt het bruisende centrum van zowel de stad als het toeristische leven. De omringende gebouwen, met hun gevarieerde architectuur, weerspiegelen de rijke geschiedenis en evolutie van Tirana. Je ziet dat de stad langzaam maar zeker steeds moderner wordt. 

Dit plein is het echte centrum van de stad en veel andere belangrijke plekken zijn aan dit of rondom dit plein gemaakt. Andere bezienswaardigheden zoals de Et’hem Bey-Moskee en de klokkentoren, bevinden zich aan of in de directe nabijheid van het Skanderberg Plein. Dit maakt het plein tot een perfect startpunt voor een ontdekkingsreis door de stad.

Het skanderbegplein in Tirana
Het Skanderberbegplein in Tirana

2. De Et’hem Bey-Moskee 

De Et’hem Bey-Moskee, een van de meest iconische en indrukwekkende bezienswaardigheden in Tirana. Omdat we op tijd stonden, konden we helaas niet de moskee van binnen bekijken.  Vanaf de buitenkant is de moskee echter een meesterwerk van architectuur en geschiedenis.  

De Et’hem Bey-Moskee staat bekend als een van de meest prominente religieuze bouwwerken in Albanië en wordt vaak beschouwd als de bekendste moskee van het land. Zijn prachtige Ottomaanse ontwerp en elegante details spreken tot de verbeelding en geven een fascinerend inzicht in de architectuur van die tijd. De moskee ligt direct aan het Skanderberg Plein en deze twee bezienswaardigheden zijn dus goed te combineren. 

Et’hem Bey Moskee in Tirana
De Et’hem Bey-Moskee 

3. Blloku – De mooiste wijk van de stad

Ons appartement bevond zich in de levendige wijk Blloku, en het bleek een uitstekende keuze te zijn. Blloku, ooit een verboden gebied voor het publiek omdat het diende als het exclusieve terrein van de communistische elite, heeft een transformatie ondergaan tot een bruisende en hippe buurt van Tirana. En het moet gezegd worden, we hebben ons geen moment verveeld.

Blloku is zonder twijfel de meest levendige wijk en één van de hoogtepunten die we hebben ervaren tijdens ons bezoek aan Tirana. De smalle straatjes barsten van de eettentjes, barretjes en trendy winkels. Het was een waar genot om ’s avonds door de straten van Blloku te slenteren en de levendige sfeer op te snuiven.

Een van de hoogtepunten van Blloku was ongetwijfeld de variëteit aan eetgelegenheden. We werden verwend met keuzes, van lokale lekkernijen tot internationale gerechten. Het was een plezierige ervaring om verschillende restaurants en cafés uit te proberen, en wat nog beter was, was de betaalbaarheid. De echte Albanese prijzen waren vriendelijk voor de portemonnee, wat ons de kans gaf om volop te genieten van culinaire ontdekkingen zonder ons zorgen te maken over de kosten.

Het was vooral ’s avonds dat Blloku tot leven kwam. De sfeervolle verlichting, het geroezemoes van de menigte en de levendige activiteiten gaven de wijk een onmiskenbaar gevoel van gezelligheid. Of je nu op zoek bent naar een smakelijke maaltijd, een verfrissend drankje of gewoon een plek om te genieten van de lokale cultuur, Blloku heeft het allemaal te bieden.

4. bezienswaardigheden in Tirana: De klokkentoren  

Ook al op  het bruisende Skanderbergplein, vlak naast de indrukwekkende Et’hem Bey-moskee, prijkt de klokkentoren van Tirana (Kulla e Sahatit). Deze imposante toren, die een hoogte van 35 meter bereikt, heeft een rijke geschiedenis en vertelt het verhaal van de tijd en veranderingen die Tirana heeft doorgemaakt.

De klokkentoren werd voor het eerst opgericht in 1822 door Haxhi Et’hem Bey en heeft sindsdien verschillende transformaties ondergaan. Het is een iconisch monument dat de tand des tijds heeft doorstaan en door de jaren heen vele gezichten heeft gekend, letterlijk en figuurlijk.

De klokken die de toren sieren, zijn door de jaren heen herhaaldelijk vervangen. Het begon met een Weens ontwerp, dat later werd vervangen door een uurwerk in Duitse stijl. Dit uurwerk moest echter wijken tijdens de turbulente periode van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens werd een klok met Romeinse cijfers geïnstalleerd, die uiteindelijk in de jaren 70 werd vervangen door de huidige Chinese klok.

De klokkentoren van Tirana naast de de Et’hem Bey-Moskee 
De klokkentoren van Tirana naast de de Et’hem Bey-Moskee

5. De piramide van Tirana

Een ander opmerkelijk monument dat Tirana siert, is de Piramide van Tirana. In 1988 opende de Piramide van Tirana als het Enver Hoxha Museum, ter ere van de Albanese socialistische leider die drie jaar eerder was overleden. Opmerkelijk is dat de architectuur van het gebouw mede is ontworpen door Pranvera Hoxha, de dochter van Enver Hoxha. Bij voltooiing was dit gebouw het duurste individuele bouwwerk dat ooit in Albanië was opgetrokken. Echter, na de val van het communisme in 1991 heeft het museum niet lang standgehouden.

Na de val van het communistische regime heeft de Piramide van Tirana diverse transformaties ondergaan. Tegenwoordig huisvest het gebouw een cultureel centrum dat zowel toeristen als lokale bewoners verwelkomt. Bij een wandeling door de wijk Blloku zal je de Piramide onmiddellijk herkennen. Het gebouw is nu bedekt met kleurrijke graffiti en fungeert vaak als een klimobject voor kinderen, wat een uniek contrast creëert tussen het historische erfgoed en moderne speelsheid. De Piramide van Tirana is een intrigerend symbool van de overgangen en transformaties die de stad heeft doorgemaakt, en het is zeker een kijkje waard tijdens je bezoek aan Tirana.

6. De bekendeste brug van Tirana: Leerooiersbrug 

Een van de historische juweeltjes van Tirana is de Leerooiersbrug (Albanees: Ura e Tabakëve), een 18e-eeuwse Ottomaanse stenen voetbrug. Deze brug, gebouwd in de buurt van de Tanners’ Moskee, maakte ooit deel uit van de Sint Jorisweg die Tirana verbond met de oostelijke hooglanden. Deze weg diende als de route waarlangs vee en producten de stad binnenkwamen. De brug overspande de Lanë-beek nabij het gebied waar slagerijen en leerbewerkers zich bevonden.

De Leerooiersbrug raakte in verval toen de Lanë in de jaren 30 van de vorige eeuw werd omgeleid. In de jaren 90 werd de brug gerestaureerd en hersteld voor gebruik door voetgangers. Tegenwoordig is de brug niet alleen een tastbare herinnering aan het verleden van Tirana, maar ook een charmante oversteekplaats. Het is een plek waar het verleden en het heden samenkomen en waar je kunt genieten van een vleugje historische sfeer terwijl je over deze brug loopt.

7. De kathedraal van de wederopstanding van Christus

Een absoluut hoogtepunt van Tirana is de majestueuze kathedraal van de wederopstanding van Christus. Naar mijn mening is dit niet alleen de mooiste kerk in de stad, maar ook de mooiste kerk die we tijdens onze hele vakantie hebben gezien.

De kathedraal van de wederopstanding van Christus is een meesterwerk van moderne architectuur. Het ontwerp en de details van het interieur getuigen van vakmanschap en toewijding. De sfeer binnenin is rustig en contemplatief, en het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van de grootsheid en het gevoel van heiligheid dat de ruimte uitstraalt.

Of je nu religieus bent of niet, een bezoek aan deze kathedraal is een ervaring op zich. Het is een plaats van zowel spirituele verkenning als bewondering voor menselijke creativiteit. Met zijn imposante verschijning en betekenisvolle aanwezigheid is de kathedraal van de wederopstanding van Christus zonder twijfel een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Tirana. En absoluut één van mijn favoriete bezienswaardigheden. 

De kathedraal van de wederopstanding van Christus in Tirana

8. Het park van de jeugd – stadspark van Tirana

Midden in de levendige stad ligt het park van de jeugd, een groene oase van rust. Dit openbare park, ontworpen in 1931 en voltooid in 1949, beslaat een indrukwekkende oppervlakte van 29,81 hectare.

Het park van de jeugd is het resultaat van een doordacht plan en Italiaanse architectuur. Hoewel het eerste ontwerp al in 1923 werd gemaakt, kwam het meest succesvolle plan pas tot stand in 1931, onder de leiding van de Italiaanse architecten Brasini en De Fausto. Dit plan omvatte niet alleen de bouw van ministeriële complexen, het stadhuis van Tirana en de Nationale Bank, maar ook het park zelf. Het beroemde Scanderbegplein met zijn ronde fontein en het gebied dat nu het Jeugdpark wordt genoemd, waren allemaal onderdeel van dit vooruitstrevende ontwerp.

Het park van de jeugd biedt ruimte voor ontspanning, recreatie en natuurlijke schoonheid. Wandelen, joggen, picknicken en genieten van de serene sfeer zijn enkele van de activiteiten die hier mogelijk zijn. Dit park symboliseert niet alleen stadsplanning en architectonisch erfgoed, maar ook een plek waar zowel lokale bewoners als bezoekers kunnen ontsnappen aan de drukte van de stad en in contact kunnen komen met de natuur.

9. Bezienswaardigheden in Tirana: De Pazari i Ri Bazaar

Een andere interessante plek in Tirana is de Pazari i Ri Bazaar. Deze buurt, ten oosten van de centrale boulevard, dankt zijn naam aan de lokale levensmiddelenmarkt (pazar in het Albanees). Het vormt samen met de buurt Mujos een deel van de Oude Stad van Tirana en behoort tot de oudste gedeeltes van de stad.

In het hart van de Pazari i Ri Bazaar vind je de levendige markt, waar je diverse producten kunt vinden, zoals vers fruit, groenten en traditionele ambachtelijke goederen. Deze bruisende markt biedt een kijkje in de lokale cultuur en het dagelijkse leven, en is ook een plek om unieke souvenirs te ontdekken.

In deze historische buurt kun je tevens de oude Kokonozi-moskee uit de Ottomaanse tijd bewonderen. De Pazari i Ri Bazaar is een mooi voorbeeld van de mix tussen traditie en moderniteit, en zeker een plek om te verkennen tijdens je bezoek aan Tirana.

10. Het nationaal historisch museum

Last but not least, het Nationaal Historisch Museum. Dit museum is een echte blikvanger aan het Skanderbergplein, en alleen al het aanzicht ervan is indrukwekkend. Het museum is gewijd aan de rijke geschiedenis van Albanië en biedt een diepgaand inzicht in de culturele en historische ontwikkelingen van het land.

Het opvallende architectonische ontwerp van het gebouw trekt direct de aandacht. Het museumgebouw is ontworpen in de vorm van een gigantische mozaïek. Het geeft op unieke wijze de complexe geschiedenis van Albanië weer, van de prehistorie tot de moderne tijd.

Hoewel we niet altijd genoeg tijd hadden om alle exposities te verkennen, was het al de moeite waard om rond het gebouw te lopen en te genieten van het uitzicht. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en cultuur van Albanië, is een bezoek aan het Nationaal Historisch Museum zeker de moeite waard. Het museum is een eerbetoon aan de erfenis van het land en een geweldige manier om meer te weten te komen over de achtergrond van Tirana en Albanië.

Welk bezienswaardigheid in Tirana ga jij eerst bekijken?

Met zoveel interessante bezienswaardigheden in Tirana kan het moeilijk zijn om te beslissen waar je moet beginnen. Ga je voor het bruisende Skanderbergplein om het hart van de stad te ervaren, of kies je voor een culturele ontdekkingstocht in de Et’hem Bey-moskee? Misschien wil je de prachtige architectuur van de kathedraal van de wederopstanding van Christus bewonderen, of genieten van een ontspannen wandeling over de Tanners’ Bridge. Ben je niet zo van de bezienswaardigheden en ga je liever iets actiefs doen? Lees dan ook ons artikel met de 10 leukste activiteiten in Tirana!

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Tirana

Welke bezienswaardigheid in Tirana is het meest indrukwekkend?

De meeste bezoekers vinden het Skanderbergplein met zijn bruisende sfeer en omringende bezienswaardigheden het meest indrukwekkend. Het plein is echt het centrum van het toeristische Tirana en biedt een geweldige startpunt om de stad te verkennen.

Wat maakt de Et’hem Bey-moskee zo bijzonder?

De Et’hem Bey-moskee is de bekendste moskee van Albanië en staat bekend om zijn prachtige architectuur en geschiedenis. Helaas zijn we niet binnen geweest, maar het indrukwekkende exterieur is zeker de moeite waard om te bewonderen.

Waarom is de wijk Blloku zo populair?

Blloku is een bruisende wijk vol eettentjes en barretjes, en wordt vaak beschouwd als de gezelligste wijk van de stad. Het is een geweldige plek om te genieten van lekker eten en een levendige sfeer, vooral ’s avonds.
4. Wat is er te zien op de Tanners’ Bridge? De Tanners’ Bridge is een 18e-eeuwse Ottomaanse stenen voetgangersbrug en een belangrijk historisch monument. Hoewel het ooit een doorgang was voor vee en goederen, is het nu een schilderachtige plek om te wandelen en te genieten van de omgeving.

Waarom is de Piramide van Tirana zo speciaal?

De Piramide van Tirana was ooit een museum gewijd aan Enver Hoxha, de socialistische leider. Tegenwoordig is het een cultureel centrum en een opvallend gebouw dat vaak wordt gebruikt als klimobject door kinderen.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart