Wat te doen in Albanië: 10x de leukste activiteiten

Wat te doen in Albanië? Het antwoord is: meer dan genoeg! Met zijn uitgestrekte kustlijn, weelderige bergen en levendige steden, biedt Albanië een scala aan ervaringen die zelfs de meest veeleisende reiziger zal bekoren. Voor deze blog hebben we met zorg 10 van de meest opwindende en diverse activiteiten geselecteerd, verspreid over het hele land. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning, culturele onderdompeling of adembenemende uitzichten, we hebben ervoor gezorgd dat er voor elk wat wils is. Dus neem een kijkje en ontdek welke activiteiten het beste bij jou passen en je reis naar Albanië onvergetelijk zullen maken. Ik ben erg benieuwd welke jij straks gaat doen tijdens je bezoek aan dit prachtige land!

1. Breng een bezoek aan Tirana

Een bezoek aan Tirana, de bruisende hoofdstad van Albanië, is een must tijdens je reis. Deze stad barst van de bezienswaardigheden, restaurants en culturele schatten die je zeker niet wilt missen. En het mooie is dat alles enorm betaalbaar is. In vergelijking met Nederland zijn de prijzen in Albanië namelijk enorm laag. Om ervoor te zorgen dat je geen enkel hoogtepunt mist, kun je overwegen om deel te nemen aan een georganiseerde tour, bijvoorbeeld via GetYourGuide. Zo kun je in korte tijd het beste van Tirana ervaren onder begeleiding van deskundige gidsen. En als je meer wilt weten over de bezienswaardigheden van Tirana, vergeet dan niet ons artikel te lezen over de 10 mooiste bezienswaardigheden in Tirana.

Skanderbegplein-Tirana - hoogtepunt Tirana

2. Doe een kookcursus echte Albanese kookcursus

Als je (net als wij) een liefhebber bent van lekker eten, dan is een Albanese kookworkshop zeker iets voor jou. Leer de fijne kneepjes van het bereiden van klassieke Albanese gerechten onder begeleiding van echte experts. Op verschillende plaatsen in Albanië worden deze kookworkshops aangeboden. Of je nu in Tirana of Berat verblijft, er zijn tal van mogelijkheden om deel te nemen aan deze smaakvolle ervaring. De linkjes hieronder brengen je naar kookworkshops in Tirana en Berat waar je meer informatie kunt vinden en je culinaire reis door Albanië kunt beginnen.

3. Openluchtbioscoop in Durres

Stel je voor: je zit op het strand, omringd door het ruisen van de golven en een zachte zeebries. De zon begint langzaam onder te gaan en kleurt de lucht in warme tinten. En midden in dit schilderachtige tafereel begint een film te spelen op een groot scherm, recht onder de hemel. Dit is precies wat je kunt ervaren tijdens een bezoek aan de openluchtbioscoop in Durres.

Deze unieke activiteit biedt je de mogelijkheid om van een film te genieten op het strand bij zonsondergang. Het is een ervaring die je niet snel zult vergeten en elke cent meer dan waard is. Begin de avond met quality time terwijl je de zon langzaam ziet ondergaan aan de horizon. Daarna kun je je laten onderdompelen in de magische wereld van film, omringd door de zee, de sterren en een ontspannen sfeer. Een openluchtbioscoop in Durres is niet alleen een filmvertoning, maar een echte beleving onder de Albanese hemel.

4. Breng een bezoek aan Gjirokaster

Een reis naar Albanië zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Gjirokaster, een stad die doordrenkt is van geschiedenis en charme. Voor ons was dit absoluut één van de leukste activiteiten in Albanië. Gjirokaster verwelkomde ons met zijn prachtige oude stad, sfeervolle straatjes en gastvrije bevolking.

Wandelend door de gezellige straatjes van Gjirokaster voel je je meteen thuis. De vriendelijke mensen, de lokale winkeltjes en de authentieke sfeer laten je het echte Albanië ervaren. Maar het hoogtepunt van Gjirokaster is ongetwijfeld het imposante kasteel dat hoog boven de stad uittorent. Zowel qua grootte als qua geschiedenis maakt het kasteel een diepe indruk.

Een bezoek aan Gjirokaster is dan ook meer dan een reis door de fysieke ruimte, het is een reis door de geschiedenis en cultuur van Albanië. Of je nu geniet van de gezellige straten, de adembenemende uitzichten of de vriendelijke mensen, Gjirokaster is absoluut een aanrader voor iedere reiziger die op zoek is naar betoverende schoonheid en historische grandeur.

Uitzicht op Gjirokaster vanuit het kasteel
Uitzicht op Gjirokaster vanuit het kasteel

5. Ontspannen aan de Adriatische zee

Een vakantie in Albanië is niet compleet zonder een ontspannend moment aan de Adriatische Zee. Deze activiteit behoort tot de absolute must-do’s tijdens je verblijf. Terwijl je geniet van de zon, het zachte geluid van de golven en het zand tussen je tenen, kun je echt tot rust komen aan de Albanese kust.

De kust van Albanië biedt een diverse reeks stranden, variërend van levendige badplaatsen tot afgelegen pareltjes. Of je nu op zoek bent naar een bruisende sfeer met restaurants en watersportmogelijkheden, of juist de voorkeur geeft aan een afgelegen baai waar je kunt ontsnappen aan de drukte, de Albanese kust heeft voor ieder wat wils.


Om je te helpen bij het kiezen van de perfecte plek om te ontspannen, hebben we een artikel samengesteld over de mooiste stranden in Albanië. Hierin delen we onze persoonlijke favorieten en geven we je tips om zelf de schoonheid en rust van deze idyllische kustlijn te ervaren. Of je nu kiest voor de bruisende sfeer van een levendig stadje of juist de voorkeur geeft aan een rustige baai, ontspannen aan de Adriatische zee is een ervaring die je niet mag missen.

Strandbedjes Himare - Adriatische zee
Strandbedjes aan de Adriatische Zee

6. Quad rijden door de heuvels en wijngaarden

Stap op een razendsnelle quad voor een onvergetelijke activiteit in de Durrës-regio. Temidden van gouden velden en groene wijngaarden verken je opwindende paden en geniet je van de natuurlijke pracht van Albanië. Met onze moderne ATV’s kun je zelf achter het stuur kruipen en een unieke ervaring beleven.

Onze ervaren gidsen leiden je langs de beste routes die de omgeving te bieden heeft. Wendbaarheid en compactheid zorgen ervoor dat je de natuurlijke elementen volop ervaart terwijl je het adembenemende landschap doorkruist. De opwinding van het quadrijden wordt gecombineerd met de schoonheid van de natuur.

Na een opwindende rit keer je terug naar het startpunt, waar je avontuur begon. Deel deze ervaring met vrienden en laat je betoveren door de prachtige landschappen van Durrës. Een unieke kans om adrenaline en natuurschoonheid in harmonie te ervaren.

quad/atv avontuur in Albanië
Quad rijden door de heuvels van Albanië

7. Bezoek de Blue Eye 

Als je het zuiden van Albanië bezoekt, is een uitstapje naar de Blue Eye absoluut de moeite waard. Deze prachtige natuurlijke waterbron, gelegen in de bergen, is een van de meest betoverende plekken in het land. Zoals de naam al doet vermoeden, is het water van de Blue Eye helderblauw en kristalhelder. Het is een plek die je niet mag missen tijdens je reis.

Tijdens ons bezoek aan de Blue Eye werden we begroet door een weelderig groen landschap, met schitterende lichtblauwe libellen die overal om ons heen fladderden. De combinatie van het heldere water en de weelderige natuur creëert een sprookjesachtige sfeer die je meteen in zijn ban trekt.

De weg naar de Blue Eye toe voegt ook een element van avontuur toe aan de ervaring. Het is een tocht van ongeveer 2 kilometer bergopwaarts. Wij kozen ervoor om een elektrische step te gebruiken, wat de reis extra leuk maakte. De weg biedt prachtige uitzichten en een gevoel van prestatie wanneer je de bestemming bereikt.

Kortom, een bezoek aan de Blue Eye is een unieke ervaring die je de adembenemende schoonheid van Albanië’s natuur laat zien. Of je nu houdt van wandelen, genieten van helderblauwe wateren of gewoon wilt genieten van de omringende natuur, de Blue Eye zal je betoveren en een onuitwisbare indruk achterlaten.

Blauw water en groene natuur bij The Blue Eye in Albanië
Blauw water en groene natuur bij The Blue Eye

8. Relax in Himare 

Himare, een pittoresk kustplaatsje, verraste ons met zijn serene sfeer en ontspannen ambiance. Ondanks dat het enigszins toeristisch was, onderscheidt Himare zich door zijn kalme en rustige karakter, wat een verademing is in vergelijking met sommige drukkere toeristische hotspots. Dit maakt Himare tot een perfecte bestemming voor wie op zoek is naar een ontspannen uitje.

Wat Himare extra speciaal maakt is de directe ligging aan het strand. Langs de kust strekt zich een prachtige boulevard uit, die je een panoramisch uitzicht biedt over de azuurblauwe zee. Een wandeling langs deze boulevard is een genot op zichzelf en stelt je in staat om volledig te genieten van de prachtige kustlijn.

Tijdens ons verblijf in Himare kozen we voor een heerlijk hotel met uitzicht op zee, wat onze ervaring relaxter maakte. Het geluid van de golven en het adembenemende uitzicht waren de kers op de taart van ons ontspannen verblijf.

Himare is werkelijk een pareltje langs de Albanese kust en een bestemming die je niet mag missen als je verlangt naar een combinatie van rust, schoonheid en de verfrissende zeebries. Of je nu wilt genieten van het strand, de lokale cultuur wilt ervaren of gewoon even wilt ontsnappen aan de dagelijkse drukte, Himare biedt de perfecte setting voor een welverdiende vakantie.

uitzicht vanaf het kasteel in Himare
Uitzicht vanaf het kasteel in Himare

9. Overnacht op Gjipe Beach 

Een van de meest memorabele ervaringen van onze reis was de overnachting op het afgelegen Gjipe Beach. Dit verborgen pareltje is alleen te voet bereikbaar, met een wandeling van 1,5 km die je naar deze idyllische bestemming leidt. Terwijl we het strand benaderden, openden zich steeds meer adembenemende uitzichten voor ons, wat onze verwachtingen alleen maar overtrof.

Op het strand vonden we niet alleen natuurlijke schoonheid, maar ook een eenvoudige camping achter de kustlijn. Hoewel de faciliteiten niet luxueus waren, straalde de camping karakter en authenticiteit uit. Het was duidelijk dat deze plek een bijzondere aantrekkingskracht had op alternatieve reizigers, hippies en vrije geesten, wat resulteerde in een unieke en inspirerende sfeer.

De overnachting op Gjipe Beach was een avontuur op zichzelf. De kalmerende geluiden van de zee en het heldere nachtelijke sterrenhemel creëerden een onvergetelijke atmosfeer. Hoewel we eerlijk moeten toegeven dat we de volgende dag blij waren om weer in een comfortabel bed te slapen, was dit avontuur zonder twijfel een hoogtepunt van onze vakantie in Albanië.

Gjipe Beach
Gjipe Beach – De camping bevindt zich in de bomen achter het strand

10. Ga een dagje naar Corfu

Een dagje uit naar Corfu vanuit Albanië is een verrijkende afwisseling. Met de veerboot vanuit Sarande bereik je binnen korte tijd een totaal andere sfeer. Hoewel Corfu bij Griekenland hoort, is het als dagtrip vanuit Albanië zeker de moeite waard.

Corfu verwelkomt je met typisch Griekse charme, schilderachtige dorpjes en een levendige atmosfeer. De architectuur en cultuur verschillen van Albanië, waardoor je even in een andere wereld lijkt te stappen.

De veerboottocht biedt niet alleen een prachtig uitzicht, maar brengt je ook naar een plek waar de Griekse sfeer en gastvrijheid volop aanwezig zijn. Het is een perfecte gelegenheid om even te proeven van de Griekse cultuur tijdens je Albanese avontuur. Mijn persoonlijke ervaring was dat het een welkome afwisseling was en zeker aan te raden voor wie graag een vleugje Griekenland aan hun reis wil toevoegen.

Op DirectFerrys vind je alle informatie van de prijs tot aan vertrektijden over de veerboten van Sarande naar Corfu.

Griekse huizen op Corfu
Griekse gebouwen op Corfu

Wat te doen in Albanië voor jou? 

Albanië biedt een schat aan diverse activiteiten die bij jouw interesses passen. Of je nu van stedelijke avonturen houdt, wilt ontspannen aan de kust, de natuur wilt verkennen of culturele ervaringen zoekt, er is voor ieder wat wils. Ontdek de hoogtepunten van dit prachtige land en kies de activiteiten die jouw reis onvergetelijk zullen maken. Ik ben benieuwd. We zijn heel benieuwd welk van deze activiteiten in Albanië jou het meest aanspreken. 

Veelgestelde vragen over activiteiten in Albanië

Is Albanië een veilige bestemming voor toeristen?

Ja, Albanië wordt doorgaans als veilig beschouwd voor toeristen. Gewelddadige incidenten en ernstige veiligheidskwesties zijn zeldzaam. Het is echter altijd goed om op de hoogte te blijven van de lokale situatie en reisadviezen.

Kan ik Engels spreken in Albanië?

Hoewel Engels niet zo algemeen wordt gesproken als in sommige andere Europese landen, kun je meestal wel met Engels terecht, vooral in toeristische gebieden, hotels en restaurants.

Zijn de kosten in Albanië betaalbaar?

Ja, Albanië staat bekend om zijn betaalbare prijzen, waaronder accommodatie, eten en activiteiten, in vergelijking met veel andere Europese landen.

Kan ik pinnen in Albanië?

Ja, er zijn geldautomaten beschikbaar in steden en toeristische gebieden waar je geld kunt opnemen. Toch is het handig om wat contant geld bij je te hebben, vooral in afgelegen gebieden.

Moet ik vooraf activiteiten en tours boeken?

 Hoewel je sommige activiteiten ter plaatse kunt boeken, kan het handig zijn om populaire tours en activiteiten van tevoren te regelen, vooral tijdens het hoogseizoen.

Wanneer is de beste tijd om Albanië te bezoeken?

Het toeristische seizoen in Albanië loopt meestal van mei tot september, met de zomermaanden als populaire keuze. Voor minder drukte en aangenamere temperaturen zijn het voorjaar en najaar goede opties.

Heb ik een visum nodig voor Albanië?

Inwoners van de meeste Europese landen hebben geen visum nodig voor een kort verblijf in Albanië. Controleer echter altijd de actuele visumvereisten voordat je reist.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart