Het weer in Albanië: klimaat, temperatuur & neerslag

Het weer speelt een essentiële rol bij het plannen van elke reis. Of je nu van zonovergoten dagen houdt of liever wilt genieten van een verfrissende bries, het klimaat van je bestemming kan je ervaring beïnvloeden. In dit artikel duiken we dieper in het weer in Albanië, van het aangename klimaat tot de maandelijkse temperaturen en neerslag. Of je nu van plan bent om de mooie stranden van de Albanese Rivièra te verkennen of de historische steden te ontdekken, het begrijpen van het weer helpt je het meeste uit je reis te halen. Lees verder om alles te ontdekken over het weer in Albanië, zodat je je reis perfect kunt plannen en voorbereiden.

Het klimaat van Albanië

Ondanks zijn bescheiden grootte, herbergt Albanië een verrassende variëteit aan klimaattypes. Deze diversiteit komt voort uit de geografische ligging en landschappelijke verscheidenheid van het land. Met een kustlijn die de Adriatische en Ionische zeeën van de Middellandse Zee omringt, hooglanden die grenzen aan het Balkangebergte, en het hele land gelegen op een breedtegraad die onderhevig is aan uiteenlopende weerspatronen tijdens de winter- en zomerseizoenen, kent Albanië een opmerkelijk aantal klimaatregio’s.

De kustvlaktes en badplaatsen hebben typisch een mediterraans klimaat, terwijl de hooglanden eerder een continentaal klimaat hebben. Zowel in de laaglanden als in het binnenland varieert het weer aanzienlijk van noord naar zuid. In het zuiden is het logischerwijs (net als in Nederland) vaak net iets warmer dan in het binnenland.

Het weer in Albanië per maand

Nu we een overzicht hebben van de diverse klimaten in Albanië, is het tijd om dieper in te zoomen op hoe het weer varieert gedurende het jaar. Het mediterrane karakter van het land zorgt voor duidelijke seizoenswisselingen, waarbij de zomers warm en droog zijn en de winters koeler en natter. Laten we eens kijken naar hoe het weer zich maand na maand ontwikkelt in dit fascinerende land.

 Het weer in Januari 

Januari, de eerste maand van het jaar is in Albanië ook gelijk de koudste. Dan heb je die in ieder geval maar weer gehad. De temperaturen in januari zijn overdag gemiddeld rond de 12 graden Celsius en ’s nachts dalend tot ongeveer 7 graden Celsius. Uiteraard kunnen er uitschieters zijn naar zowel hogere als lagere temperaturen, afhankelijk van de specifieke locatie en de grillen van de natuur. Deze koude maand wordt vaak gekenmerkt door grijze luchten en een verhoogde kans op neerslag, wat vooral in de bergachtige gebieden kan leiden tot besneeuwde landschappen en winterse taferelen. In de lagere delen van het land en aan de kust kun je tijdens januari nog steeds aangename momenten ervaren, maar het is raadzaam om warme kleding mee te nemen en voorbereid te zijn op variabele weersomstandigheden.

Het weer in Albanië: Februari

Februari vervolgt de winter in Albanië met gemiddelde maximale temperaturen van ongeveer 11°C en minimale temperaturen rond de 4°C. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 14 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 74 mm. Ongeveer 13 dagen zijn droog en gemiddeld sneeuwt het gedurende 1 dag in februari.

Het weer in Maart

Maart markeert de overgang naar een mildere periode in Albanië. De gemiddelde maximale temperatuur stijgt naar ongeveer 14°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 6°C blijven. Er is neerslag op ongeveer 15 dagen in maart, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 71 mm. Ongeveer 16 dagen zijn droog, wat betekent dat de lente langzaam warmer en aangenamer wordt.

Het weer in April

In april begint de lente echt door te breken in Albanië. De gemiddelde maximale temperatuur stijgt naar ongeveer 17°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 10°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 15 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 52 mm. Aan het weer in april is echt al te merken dat de zomer dichterbij komt.

Het weer in Mei

Mei brengt mildere temperaturen naar Albanië, met gemiddelde maximale temperaturen van ongeveer 21°C en minimale temperaturen rond de 13°C. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 16 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 55 mm. Ongeveer 15 dagen zijn droog, waardoor het weer perfect is om de prachtige natuur van Albanië te verkennen. Wij waren in mei in Tirana en het was prachtig weer om door de stad te slenteren en alle bezienswaardigheden te bekijken. Ook was het weer in mei erg lekker voor eigenlijk alle activiteiten die deze stad te bieden heeft. Niet te warm maar ook zeker niet te koud! 

Het weer in Juni

Juni is een geweldige maand om Albanië te bezoeken, vooral als je van zonnig en warm weer houdt. De gemiddelde maximale temperatuur stijgt naar ongeveer 26°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 16°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 11 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 39 mm. Ongeveer 19 dagen zijn droog. Wij hebben in juni dan ook hele dagen aan het strand en op de terrasjes doorgebracht met heerlijke temperaturen. Als je daar ook nog eens het lekkere Albanese eten en de schappelijke Albanese prijzen bij optelt, heb je een formule voor een topvakantie! 

Blauwe zee en rotsen bij Aquarium Beach - mooiste strand van Albanië
Aan het strand met een heerlijk temperatuurtje in Juni

Het weer in Juli

Juli markeert de zomermaand met warme temperaturen in Albanië. De gemiddelde maximale temperatuur is ongeveer 29°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 19°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 9 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 23 mm. Ongeveer 22 dagen zijn droog, waardoor juli ideaal is voor buitenactiviteiten en het verkennen van de prachtige bezienswaardigheden.

Het weer in Albanië in Augustus

Augustus brengt het warmste weer van het jaar naar Albanië, ideaal voor zonliefhebbers. De gemiddelde maximale temperatuur stijgt naar ongeveer 30°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 20°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 8 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 18 mm. Ongeveer 23 dagen zijn droog. Met deze hoge temperaturen is augustus perfect voor ontspannende zonvakanties en niet al te inspannende activiteiten.

Het weer in Albanië: september

September brengt nog steeds aangename temperaturen naar Albanië, met een gemiddelde maximale temperatuur van ongeveer 25°C en minimale temperaturen rond de 16°C. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 12 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 50 mm. Ongeveer 18 dagen zijn droog, waardoor september een fijne maand is om te genieten van de nazomer.

Het weer in Albanië: oktober

Oktober kenmerkt het weer in Albanië met gematigde temperaturen. De gemiddelde maximale temperatuur is ongeveer 20°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 13°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 12 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 69 mm. Ongeveer 19 dagen zijn droog. Het weer in Albanië in oktober is nog steeds aangenaam en ideaal voor een vakantie in het naseizoen.

 Het weer in november

Met november komt de winter dichterbij en worden de temperaturen koeler in Albanië. De gemiddelde maximale temperatuur is ongeveer 16°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 10°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 13 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 92 mm. Ongeveer 17 dagen zijn droog, maar het wordt duidelijk kouder naarmate de winter nadert.

Het weer in december

December brengt winterse temperaturen naar Albanië. De gemiddelde maximale temperatuur is ongeveer 11°C, terwijl de minimale temperaturen rond de 5°C liggen. Gedurende deze maand valt er op ongeveer 12 dagen neerslag, met een totale neerslaghoeveelheid van ongeveer 79 mm. Ongeveer 19 dagen zijn droog. Met deze koelere temperaturen is december een tijd van gezelligheid en feestdagen.

Neerslag in Albanië

In Albanië valt er over het algemeen relatief veel neerslag in vergelijking met aangrenzende gebieden. Jaarlijks wordt gemiddeld zo’n 1.300 mm regen geregistreerd. Deze neerslagpatronen hebben echter vooral invloed buiten het zomerseizoen. Het noordelijke deel van het land heeft de neiging om aanzienlijk meer neerslag te ervaren, met jaarlijkse neerslaghoeveelheden die kunnen oplopen tot wel 2.000 mm. Als je van plan bent om tijdens de zomermaanden juni, juli en augustus naar de kust te reizen, kun je verwachten dat er minder neerslag zal zijn dan gedurende de rest van het jaar. Het seizoen met de meeste neerslag begint meestal ergens in oktober. 

Veelgestelde vragen over het weer in Albanië

Hoeveel neerslag valt er in Albanië?

Albanië heeft over het algemeen relatief veel neerslag, gemiddeld zo’n 1.300 mm per jaar. Het noordelijke deel van het land kan zelfs tot 2.000 mm per jaar ervaren. Het regenseizoen begint meestal in oktober en valt vooral buiten het zomerseizoen.

Wat is het weer in september?

September biedt nog steeds aangename temperaturen, met gemiddelde maximale temperaturen van 25°C en minimale temperaturen rond 16°C. Ongeveer 12 dagen hebben neerslag, met totaal 50 mm regen. September is ideaal om van de nazomer te genieten.

Hoe is het weer in oktober?

Oktober kenmerkt zich door gematigde temperaturen, met gemiddelde maximale temperaturen van 20°C en minimale temperaturen rond 13°C. Ongeveer 12 dagen hebben neerslag, met totaal 69 mm regen. Oktober is geschikt voor een naseizoensvakantie.

Welke klimaten komen voor in Albanië?

Albanië mag dan klein zijn, het herbergt verschillende klimaattypes. De geografische ligging en landschappelijke variatie spelen hierbij een rol. Langs de kust heerst een mediterraan klimaat, terwijl de hooglanden eerder een continentaal klimaat hebben. Bovendien verschilt het weer aanzienlijk van noord naar zuid, waarbij het zuiden meestal iets warmer is dan het binnenland.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart