Petulla – Mijn favoriete Albanese ontbijt

Als je denkt aan authentiek Albanees eten, dan staat Petulla zeker bovenaan de lijst. Deze heerlijke traktatie behoort absoluut tot mijn favorieten. Petulla lijkt sterk op kleine oliebollen en heeft bijna dezelfde smaak. Het wordt veel gegeten als ontbijt, lunch of tussendoortje. Tijdens mijn verblijf in Gjirokaster (dit was één van de hoogtepunten van onze reis) kregen we bij ons guesthouse standaard een schaal vol Petulla bij het ontbijt. Misschien niet het meest voedzame ontbijt, maar absoluut een genot voor de smaakpapillen!

Guesthouse Gjirokaster Albanië - hoogtepunt
Petulla bij ons ontbijt in Gjirokaster

Ingrediënten voor Petulla

Eigenlijk is Petulla super simpel. Er zijn dan ook maar weinig gerechten voor nodig. Dat maakt het gerecht dus ook erg goedkoop. En dat doet me dan weer even terugdenken aan de Albanese prijzen.

 • 3 kopjes tarwebloem.
 • 1 tot 1,5 kopje water.
 • 0,5 theelepel gist.
 • 1 eetlepel zout.

Het deeg bereiden

In een grote kom mengen we alle ingrediënten door geleidelijk te kneden het water toe te voegen. Soms is het lastig precies te weten hoeveel water bloem nodig heeft. Afhankelijk van de omgeving en de luchtvochtigheid kan dit variëren. Meestal voegen we eerst de helft van het water toe en blijven we beetje bij beetje toevoegen tot de perfecte textuur is bereikt.

Wat is de perfecte structuur voor het deeg?

Je vraagt je misschien af wat die perfecte textuur inhoudt. Deze keer zoeken we naar een zacht en plakkerig deeg. Zodra het deeg klaar is, bedekken we het met plastic folie en laten we het ongeveer een uur rusten.

Waarom laten we het deeg rusten?

De reden waarom we het deeg in de koelkast laten rusten, is omdat we maar een halve theelepel gist gebruiken in plaats van de traditionele 2 theelepels. Door het deeg ’s nachts in de koelkast te zetten, zal het fermenteren. Dit geeft niet alleen een speciale smaak aan het deeg, maar helpt ook de gist actiever te worden.

De Petulla maken!

Na een nacht rusten in de koelkast halen we het deeg eruit en laten we het nog eens 2 uur op kamertemperatuur rusten. Het deeg is nu perfect om te bakken. Met behulp van een natte lepel snijden we het deeg en bakken we het in een pan met olie op medium vuur. De Petulla zijn perfect gebakken wanneer ze een goudbruine kleur hebben. Vergeet niet om ze elke één of twee minuten om te draaien.

Petulla - Albanie eten - Albanees ontbijt
De petulla in de pan

Het recept:

Echte Albanese Petulla - Albanees recept - Albanië ontbijt
Afdrukken

Petulla – Heerlijk Albanees ontbijt!

Als je het hebt over traditioneel Albanees eten dan heb je het over Petulla. Dit is absoluut één van mijn favorieten. Petulla wordt gewoonlijk gegeten als ontbijt en is vergelijkbaar met onze oliebol.
Gang Ontbijt
Keuken Albanees
Trefwoord Albanees ontbijt, Albanees recept, Albanese oliebol
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 8

Ingrediënten

 • 3 kopjes bloem
 • 1,5 kopje water
 • 1 eetlepel gist
 • 0,5 theelepel zout

Instructies

Het deeg voor de Petulla maken

 • In een grote kom combineren we alle ingrediënten en voegen we het water beetje bij beetje toe. Zoals ik eerder heb vermeld, weten we meestal nooit helemaal zeker hoeveel water een bepaalde hoeveelheid bloem nodig heeft.
  3 kopjes bloem, 1,5 kopje water, 1 eetlepel gist, 0,5 theelepel zout
 • Afhankelijk van de omgeving, afhankelijk van de luchtvochtigheid, kan het soms meer en soms minder water nodig hebben.
 • Meestal voegen we eerst een half kopje toe en gaan we daarna beetje bij beetje verder tot we de perfecte structuur krijgen

Wanneer heb je de perfecte structuur?

 • De textuur waar we naar op zoek zijn, is dat het deeg zacht en aan de plakkerige kant moet zijn. Zodra het deeg klaar is, dekken we het af met plasticfolie en laten het dan ongeveer een uur rusten.
 • Als het deeg gerust heeft, zul je merken dat het gladder wordt, maar nog steeds plakkerig is.
 • Kneed het deeg vijf tot tien minuten met je handen en doe het dan terug in de kom. Dek het af en laat het 's nachts in de koelkast rusten.
 • Het traditionele recept schrijft meestal voor dat het deeg meteen wordt gekookt en niet 's nachts in de koelkast wordt bewaard. Dus natuurlijk zou je je kunnen afvragen waarom we het deeg 's nachts in de koelkast bewaren?

Het bakken van de Petulla

 • Nadat het deeg 's nachts in de koelkast heeft gerust, halen we het eruit. We laten het nog eens 2 uur op kamertemperatuur rusten en nu is het deeg perfect klaar om te worden gekookt.
 • Met een natte lepel snijden we het deeg en bakken het dan in een pan vol olie op middelhoog vuur. Petulla zijn perfect gaar zodra ze die bruinachtige gouden kleur krijgen. Zorg ervoor dat je ze elke één of twee minuten omdraait.

Eetsmakelijk!

  Video

  Veelgestelde vragen over Petulla

  Wat is Petulla?

  Petulla is een traditionele Balkan lekkernij, vergelijkbaar met kleine oliebollen. Het wordt gemaakt van een eenvoudig deegmengsel dat wordt gebakken tot het goudbruin en knapperig is aan de buitenkant, terwijl het binnenin zacht en luchtig blijft.

  Hoe smaakt Petulla?

  Petulla heeft een heerlijke smaak die lijkt op die van oliebollen, maar dan wat milder. Het heeft een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant, waardoor het een perfecte combinatie van texturen biedt.

  Wanneer wordt Petulla gegeten?

  Petulla wordt vaak gegeten als ontbijt, lunch of tussendoortje in de Balkan. Het is een populaire keuze vanwege zijn draagbaarheid en smakelijke eigenschappen.

  Hoe wordt het deeg voor Petulla gemaakt?

  Het deeg voor Petulla wordt gemaakt van tarwebloem, water, gist en zout. Het deeg wordt gemengd tot het een zachte en plakkerige textuur heeft, en vervolgens laat men het rusten om te fermenteren en smaak te ontwikkelen.

  Wat zijn andere typisch Albanese gerechten?

  De Albanese keuken kent natuurlijk nog een hoop andere lekkere gerechten. Voorbeelden hiervan zijn: Pljeskavica, tarator en byrek

  Plaats een reactie

  Rating recept
  BalkanReisBlog.nl Logo Zwart