Pljeskavica – Heerlijke burger van de Balkan

Als je op zoek bent naar een klassieke smaak van de Balkan, is pljeskavica misschien iets voor jou. Gemaakt van een eenvoudige mix van gehakt en kruiden, wordt pljeskavica beschouwd als een van de lekkerste gerechten uit de Balkan.

En hoewel dit gerecht traditioneel Servisch is, wordt pljeskavica tegenwoordig gemaakt in vrijwel alle andere landen in de regio, zoals Bosnië en Herzegovina en Albanië. Pljeskavica zal je bijvoorbeeld ook altijd tegen komen op lijsten met Albanese gerechten.

De ingrediënten voor Pljeskavica

Om deze Balkan-burgers te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. Gelukkig voor jou zijn het er niet al teveel – slechts wat vlees, ui en kruiden. Dat scheelt weer met boodschappen doen!

  • Half-om-half gehakt – gebruik indien mogelijk vlees van goede kwaliteit.
  • Ui – Een gele ui voor diepgang in de smaak.
  • Knoflookteen – Fijngehakte knoflook voor extra smaak in het vlees.
  • Paprikapoeder – Om smaak toe te voegen.
  • Zout – Om de smaken te versterken.
  • Zwarte peper – Voor een milde pittigheid en smaak.
  • Bruisend water – Om het vlees mals en sappig te maken.
  • Olie – Om de pljeskavice te bakken.

Hoe Maak Je Pljeskavica – Stapsgewijze Instructies

In dit gedeelte laten we je visueel zien hoe je deze Servische burger maakt. We hebben alle procesfoto’s van het recept toegevoegd, zodat je het proces kunt volgen terwijl je thuis kookt.

Stap 1: Plaats de ingrediënten in een kom.

Stap 2: Combineer het gemengde gehakt van rund- en varkensvlees, fijngehakte ui, gehakte knoflook, paprikapoeder, zout, zwarte peper en sprankelend water in een mengkom.

Stap 3: Meng goed.

Stap 4: Meng alles goed door elkaar met schone handen.

Stap 5: Verdeel het vleesmengsel.

Stap 6: Verdeel het mengsel in 4 ballen.

Stap 7: Vorm de hamburgers.

Stap 8: Gebruik je handen om van de ballen hamburgers te vormen. Pljeskavica-hamburgers zijn dunner dan gewone hamburgers. De grootte van de hamburgers moet ongeveer 15 centimeter in diameter zijn.

Stap 9: Bak de vleeshamburgers.

Stap 10: Verhit olie in een koekenpan en bak elke hamburger 3 tot 4 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn.

Stap 11: Geniet van dit smaakvolle gerecht!

Serveer de pljeskavica met vers Lepinja-brood (of pitabrood), gesneden rode of gele ui, ajvar en verse tomaten. Eet smakelijk!

Bewaartips voor deze heerlijke burger uit de Balkan

Als je nog pljeskavice over hebt, bewaar ze dan in een afgesloten bakje of gewikkeld in aluminiumfolie in de koelkast. Eet ze binnen 2 dagen.

Om de hamburgers op te warmen, raden we aan om ze in een pan op middelhoog vuur te bakken met een beetje olie, of gebruik een airfryer.

Het Pljeskavica recept:

pljeskavica - Hamburger uit de Balkan
Afdrukken

pljeskavica – burger uit de Balkan

Heerlijke burger uit de Balkan – Pljeskavica komt vooral veel voor in landen als Servië en Albanië – Wordt vaak geserveerd met platbrood en Avjar
Gang Hoofdgerecht
Keuken Albanees, Balkan
Trefwoord Albanese burger, Oost-Europese Hamburger, pljeskavica, Servische burger
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 4
calorieën 297kcal

Ingrediënten

  • 450 gram half-om-half gehakt
  • 1 kleine ui Fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 60 gram bruisend water

Instructies

  • Meng in een mengkom alle ingrediënten (gemengd gehakt van rundvlees en varkensvlees, fijngehakte ui, fijngesneden knoflook, paprikapoeder, zout, zwarte peper en bruisend water) behalve de olie.
    450 gram half-om-half gehakt, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel zout, 0,5 theelepel zwarte peper, 60 gram bruisend water
  • Verdeel het mengsel in 4 ballen. Vorm met je handen dunne hamburgers van de ballen. Pljeskavica-hamburgers zijn dunner dan gewone hamburgers. De grootte van je hamburgers moet ongeveer 15 cm in diameter zijn.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak elke hamburger 3 tot 4 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn.
  • Serveer met vers Lepinja-brood (of pitabrood), gesneden rode of gele ui, ajvar en verse tomaten.

Notities

  • Als je geen gemengd gehakt van rundvlees en varkensvlees in de winkel kunt vinden, gebruik dan gewoon 225 gram rundergehakt en 225 gram varkensgehakt en meng het met de andere ingrediënten.
  • Vorm het vlees tot dunne, gelijkmatige hamburgers. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig gaar wordt.
  • Zorg ervoor dat het vlees volledig gaar is en een interne temperatuur van 71 graden Celsius bereikt. Maar bak de hamburgers niet te lang, want dit kan het vlees uitdrogen.
     
     
     
     

Veelgestelde vragen

Wat is pljeskavica?

Pljeskavica is een gemengde vleeshamburger (vaak gemaakt van rund- en varkensvlees) die zijn oorsprong vindt in Servië. Deze “hamburger” wordt veel gegeten in de hele Balkan-regio en wordt meestal geserveerd op een bord met bijgerechten of op een platbrood. Er zijn verschillende receptvariaties die genoemd zijn naar de regio waar ze vandaan komen.

Hoe maak je pljeskavica?

Om pljeskavica te maken, meng je gehakt vlees met kruiden, ui, knoflook en sprankelend water in een kom. Verdeel het vlees in gelijke porties en vorm er dunne hamburgers van. Bak de hamburgers in een pan met olie of op de grill gedurende een paar minuten aan elke kant, en keer ze halverwege om. Zorg ervoor dat de hamburgers goed gaar zijn met een interne temperatuur van 71 graden Celsius.

Welke kruiden worden gebruikt in pljeskavica?

Pljeskavica wordt meestal op smaak gebracht met zout, zwarte peper en paprikapoeder. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kun je ook andere kruiden toevoegen, zoals komijn, oregano of chilipoeder.

Wat is Lepinja-brood en ajvar?

Lepinja-brood is een platbrood dat vaak wordt gebruikt om pljeskavica te serveren. Ajvar is een smakelijke saus gemaakt van geroosterde paprika’s, aubergines en kruiden. Deze twee zijn populaire bijgerechten bij pljeskavica en voegen extra smaak en textuur toe aan het gerecht.

Kun je pljeskavica invriezen?

Ja, je kunt pljeskavica invriezen als je wat over hebt. Zorg ervoor dat de hamburgers volledig zijn afgekoeld voordat je ze in een luchtdichte container plaatst. Label de container en bewaar deze maximaal 2 maanden in de vriezer. Om op te warmen, bak je ze gewoon in een pan of in de oven tot ze goed verwarmd zijn.

1 gedachte over “Pljeskavica – Heerlijke burger van de Balkan”

Plaats een reactie

Rating recept




BalkanReisBlog.nl Logo Zwart