Pasha Qofte: echte Albanese gehaktbalsoep uit Gjirokaster

Welkom bij onze nieuwe blog over een heerlijk gerecht genaamd Pasha Qofte! We gaan je alles vertellen over dit lekkere eten uit Albanië. Het smaakt super lekker en heeft een bijzondere geschiedenis. We gaan je meenemen naar de plekken waar het vandaan komt en waarom mensen er zo dol op zijn. Of je nu veel over eten weet of juist niet, deze blog is voor iedereen die van lekker eten houdt en meer wil leren over dit heerlijke Albanese gerecht. Dus blijf lezen en ontdek alles over Pasha Qofte!

Ingrediënten voor Pasha Qofte

Voor échte Pasha Qofte heb je, in tegenstelling tot voor bijvoorbeeld Petulla, een heleboel ingrediënten nodig. Begin dus alvast maar met je winkellijstje. Gelukkig is Pasha Qofte erg lekker dus is het alle tijd en energie die het kost dubbel en dwars waard!

De basis voor de soep:

  • 2 middelgrote wortels in julienne gesneden
  • 1 grote aardappel in blokjes gesneden
  • ½ ui fijngehakt of geraspt
  • 2 kopjes kippenbouillon of groentebouillon
  • 4 kopjes water
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 tl tijm of oregano
  • ¼ kopje citroensap vers geperst
  • 2 el boter

Gehaktballen:

  • 250 g gehakt naar keuze
  • ⅓ kopje rijst half gekookt
  • ½ rode ui fijngehakt of geraspt
  • 1 tl gedroogde munt of 1/4 kopje verse munt
  • ¼ kopje peterselie fijngehakt
  • 1 eiwit
  • 1 tl zout
  • ½ tl peper

Het Authentieke recept:

Laten we nu eens kijken hoe je dit heerlijke gerecht, Pasha Qofte, kunt bereiden. Het is eigenlijk een soep met gehaktballetjes en heeft een geweldige smaak. Hier is stap voor stap hoe je het kunt maken:

Pasha Qofte - Gehaktbalsoep uit Gjirokaster, Albanië
Afdrukken

Pasha Qofte – gehaktbalsoep uit Gjirokaster, Albanië

Een authentiek Albanees recept voor Pasha Qofte, afkomstig uit Gjirokaster, dat kleurrijk, voedzaam en verfijnd is met Turkse en Europese invloeden, geserveerd met rijstgehaktballen in een eenvoudige soepbasis van aardappelen en wortels.
Gang Soep
Keuken Albanees
Trefwoord Albanees eten, Albanese soep, gehaktbalsoep
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 8 porties
calorieën 220kcal

Ingrediënten

Basissoep

  • 2 middelgrote wortelen in julienne gesneden
  • 1 grote aardappel in blokjes gesneden
  • 1/2 ui fijngehakt
  • 2 kopjes bouillon kip of groente
  • 4 kopjes water
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel tijm OF oregano
  • 1/4 kopje citroensap vers geperst
  • 2 eetlepels boter

Gehaktballen

  • 250 gram gehakt
  • 1/3 kopje rijst half gekookt
  • 1/2 rode ui fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1/4 kopje peterselie fijngehakt
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper

Instructies

  • Kook de rijst gedurende 5 minuten. Haal van het vuur, giet het water af en laat het even afkoelen.
    1/3 kopje rijst

Basissoep

  • Smelt de boter in een middelgrote pan op laag vuur.
    2 eetlepels boter
  • Voeg de ui toe en bak deze zacht gedurende ongeveer 2-3 minuten.
    1/2 ui
  • Voeg bouillon, wortels, aardappelen, tijm en breng op smaak met zout en peper toe. Terwijl de groentesoep aan de kook wordt gebracht, begin met het maken van gehaktballen.
    2 middelgrote wortelen, 1 grote aardappel, 2 kopjes bouillon, 1 theelepel tijm OF oregano, 1 theelepel zout, 1/2 theelepel peper

Gehaktballen

  • Meng in een kom: gehakt, rijst, ui, knoflook, eiwit, peterselie, munt en breng op smaak met zout en zwarte peper. Meng niet te lang, zodat de gehaktballen niet taai worden.
    1 teentje knoflook, 1/3 kopje rijst, 1 theelepel gedroogde munt, 1/4 kopje peterselie, 1 eiwit, 1/2 theelepel peper, 1 theelepel zout
  • Vorm het gehaktballenmengsel tot ronde vormen ter grootte van een walnoot, ongeveer 2,5 cm. Gebruik eventueel een ijsschep om ze gelijkmatig te maken.
  • Zodra de soep het kookpunt heeft bereikt, voeg je één voor één de mini gehaktballetjes toe. Dek de pan half af en verlaag het vuur. Laat 20 minuten sudderen.
  • Klop in een kom de eidooiers, citroensap en gezeefde maïzena samen. De maïzena moet goed opgelost zijn totdat een gele en romige vloeibare saus ontstaat.
  • Voeg met een pollepel groentebouillon uit de pan toe aan de ei-citroensaus terwijl je voortdurend blijft kloppen, zodat de eieren niet gaan schiften.
  • Nadat enkele kopjes zijn toegevoegd, kun je de saus veilig terug in de pan doen en nog een paar minuten op middelhoog vuur laten koken.
  • Proef op zout en peper en garneer met fijngehakte verse peterselie. Serveer warm met knapperig brood. Geniet ervan!
    1/4 kopje peterselie, 1/2 theelepel peper, 1 theelepel zout

Veelgestelde vragen over Pasha Qofte

Wat is Pasha Qofte?

Pasha Qofte is een traditioneel Albanees gerecht dat lijkt op een soep met gehaktballetjes. Het wordt vaak bereid met gehakt, rijst, kruiden en groentebouillon voor een smakelijke en vullende maaltijd.

Waar komt Pasha Qofte vandaan?

Pasha Qofte komt oorspronkelijk uit Albanië, en het heeft zijn wortels in de stad Gjirokaster. Het is een geliefd gerecht in de Albanese keuken en wordt vaak bereid tijdens speciale gelegenheden en feestdagen. Het zit dus echt geworteld in de Albanese cultuur.

Wat zijn de ingrediënten van Pasha Qofte?

De belangrijkste ingrediënten van Pasha Qofte zijn gehakt (van rundvlees, lamsvlees of kip), rijst, uien, knoflook, kruiden zoals peterselie en munt, eieren, boter en citroensap. Voor de soepbasis worden wortels, aardappelen, ui, kippenbouillon en kruiden gebruikt.

Hoe wordt Pasha Qofte bereid?

Pasha Qofte wordt bereid door eerst de rijst te koken en apart te zetten. Vervolgens wordt een boterachtige soepbasis gemaakt met ui, wortels, aardappelen en kruiden. Terwijl de soep suddert, worden gehaktballetjes gemaakt van gehakt, rijst, ui, knoflook, kruiden en eiwit. Deze balletjes worden aan de soep toegevoegd en gaar gesudderd. Tot slot wordt een eier-citroensaus gemaakt en aan de soep toegevoegd om de smaak te versterken.

Hoe smaakt Pasha Qofte?

Pasha Qofte heeft een heerlijke smaak die een combinatie is van hartige gehaktballetjes en een lichte citroensmaak in de soep. De kruiden en groenten voegen diepte en aroma toe aan de bouillon, waardoor het een smaakvolle en bevredigende maaltijd is.

Wanneer wordt Pasha Qofte meestal gegeten?

Pasha Qofte kan eigenlijk altijd gegeten worden. Bij goed en bij slecht weer, op werk- en feestdagen. Het maakt niets uit!

Plaats een reactie

Rating recept




BalkanReisBlog.nl Logo Zwart