Wat te doen in Montenegro: 10x de leukste activiteiten

Montenegro, een parel aan de Adriatische Zee, biedt avonturen en ervaringen die je niet snel zult vergeten. Van adembenemende natuurlijke schoonheid tot culturele schatten, dit Balkanland heeft voor ieder wat wils. Laat je betoveren door de diversiteit en ontdek de top 10 leukste activiteiten die Montenegro te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke expedities, culinaire ontdekkingen of ontspannende momenten aan de kust, Montenegro heeft alles om je vakantie onvergetelijk te maken.

1. Kajakken door de baai van Kotor 

Verken de betoverende Baai van Kotor vanaf het water tijdens een boeiende kajaktocht vanuit Prčanj. Zwem, ontdek afgelegen kusten en waag je aan klifspringen. Dit is zonder twijfel één van de leukste activiteiten om te doen in Montenegro

Een ervaren Engelssprekende gids leidt je vanuit het sfeervolle Prčanj naar de kajaks. Tijdens de tocht kom je langs Dobrota, een pittoresk kustdorp. Je eindbestemming is een lokaal strand met ‘Galebova Stijena’, een indrukwekkende 8-meter hoge rots.

Na een uur relaxen in het water, keer je terug naar Prčanj. Deze kajaktocht biedt de gelegenheid om de natuurlijke pracht en opwinding van de Montenegrijnse kustlijn te ervaren en onvergetelijke herinneringen te creëren doordrenkt met de Montenegrijnse cultuur.

Boek hier je Kajakexcursie in Montenegro! 👉🏼

Kotor baai Montenegro
Kotor baai in Montenegro

2. Verken het Durmitorgebergte en bezoek het Ostrogklooster

Ontdek het prachtige platteland van Montenegro tijdens een boeiende dagtrip vanuit Kotor, Budva, Tivat of Herceg Novi. Bewonder de blauwe meren, adembenemende kustlijnen en het beroemde Ostrogklooster, allemaal in één dag. En het beste van alles: dit complete avontuur kost slechts 64,- per persoon, een waar koopje voor alles wat je zult ervaren!

Je reis begint met een pitstop voor foto’s kort nadat je Kotor hebt verlaten. Hier kun je de schoonheid vastleggen van twee nabijgelegen eilanden, Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen en Sint-Joris. Vervolgens gaat de reis omhoog voor een tweede fotostop boven Risan Bay.

Daarna breng je een bezoek aan Nikšić, de op een na grootste stad van Montenegro, voor nog meer fotomomenten bij het kunstmatige zoutmeer. Na een ochtend vol sightseeing is het tijd voor een broodnodige ontbijtpauze, waar je kunt genieten van heerlijk lokaal eten en drinken.

Je rijdt richting het Durmitorgebergte, waar majestueuze rotsformaties hoog boven je uittorenen. Onderweg passeer je dichte dennenbossen en kleurrijke loofbossen. Een hoogtepunt is de Đurđevića Tara-brug, ooit de hoogste in Europa toen hij in 1940 werd gebouwd. Je kunt de 365 meter lange brug oversteken, op een hoogte van 172 meter boven de bodem van de kloof.

Vervolgens bereik je het verborgen juweel van het Durmitor National Park, het majestueuze Zwarte Meer, een van de 18 gletsjermeren boven 1500 meter op de Durmitor-berg. Samen worden ze de “Bergogen” genoemd. Maak een wandeling langs het 4 kilometer lange pad rond het meer.

Stop in Žabljak, de hoogstgelegen stad van de Balkan op 1.450 meter boven de zeespiegel. Geniet van een traditionele Montenegrijnse lunch en vervolg je reis naar de meest bezochte spirituele plek in Montenegro, het Ostrogklooster.

Begin je beklimming van de smalle en bochtige weg tegen zonsondergang en geniet van een spectaculair uitzicht op het klooster hoog boven je. Verken de overblijfselen van monnik Vasilije Ostroški, de stichter van deze bijzondere plaats. Aan het einde van je avontuur keer je terug naar Kotor. Een dag vol avontuur en cultuur wacht op je!

Boek deze excursie hier! 👉🏼

3. Een echte Montenegrijnse kookworkshop 

Een van de leukste dingen om te doen in Montenegro is zonder twijfel het ontdekken van de lokale keuken en cultuur van dit prachtige Balkanland. Deze kookworkshop vindt plaats bij Guest House Vera. Dit geusthouse is gelukkig gemakkelijk te vinden met behulp van Google Maps. Niks staat deze prachtige culturele ervaring dus nog in de weg. 

Bij aankomst word je verwelkomd met een verfrissend drankje. Vervolgens ga je samen met de eigenaar aan de slag, een bekende traditionele kok met een schat aan lokale culinaire kennis. Gelukkig spreekt deze kok ook Engels en hoef je dus niet eerst Montenegrijns te leren. Samen bereiden jullie authentieke Montenegrijnse gerechten, die je daarna gezamenlijk natuurlijk ook mag opeten. 

Deze workshop biedt niet alleen de mogelijkheid om de geheimen van de Montenegrijnse keuken te ontdekken, maar ook om de smaken van Ulcinj te leren kennen. In mijn ogen is de Kookworkshop één van de leukste dingen die je kunt doen om de cultuur beter te leren kennen en het eten is simpelweg heerlijk. Aanrader dus!

Boek deze kookworkshop hier! 👉🏼

Bekijk hier meer recepten uit de Balkan! 👉🏼

 4. Paragliden boven de zee

Een plezierige ervaring voor alle leeftijden, zowel voor kinderen als volwassenen, beginners en professionals. Iedereen geniet hier altijd met volle teugen. Deze tour is flexibel aan te passen aan jouw voorkeuren, maar we raden aan om het op deze manier te doen als je na de vlucht geen zin hebt om te zwemmen.

Bereid je voor op de vlucht en beleef 15-20 minuten paragliding met een adembenemend uitzicht op bijna de hele Budva Riviera. Deze ervaring zal je zeker vernieuwde energie geven, en ons team staat klaar om je veiligheid te waarborgen.

Het begin en het eind van deze activiteit bevindt zich op het strand. Hierdoor kun je voor en na de tour nog even nagenieten op het strand. Plezier zonder grenzen en een echte geweldige ervaring!

Meer info over paragliden boven de Montenegrijnse zee 👉🏼

paragliden in Montenegro
Paragliden in Montenegro

5. Fietstocht langs de kust van Kotor

Een echte Nederlandse activiteit in Montenegro – wat wil je nog meer?!

Een Engelssprekende gids neemt je mee op een fiets- en wandelavontuur langs de prachtige baai van Kotor. Terwijl je door de schilderachtige dorpjes Muo en Prcanj fietst, bereik je uiteindelijk Stoliv, waar het wandelgedeelte van de tour begint.

Volg een eeuwenoud geplaveid pad door het oude kastanjebos, waar alleen het zachte geritsel van bladeren en het knerpen van grind onder je voeten de stilte doorbreken. Uiteindelijk bereik je het pittoreske dorpje Gornji Stoliv, wat ‘Hogere Stoliv’ betekent. Hier kun je genieten van een adembenemend uitzicht op de baai terwijl je ontspant in een lokaal café.

Na 30 minuten in het bovendorp te hebben verkend, keer je op je stappen terug en fiets je terug naar waar je je fietsen hebt achtergelaten. Onderweg kun je genieten van de schoonheid van de baai voordat je terugkeert naar het startpunt van de tour. Een geweldige manier om de kust van Kotor te verkennen!

Meer info over de fietstocht langs de kust 👉🏼

6. Wijncruise op het meer van Skadar

Stap aan boord van een traditionele houten boot, lokaal bekend als een “čun,” en laat je meevoeren naar de betoverende wereld van het Meer van Skadar. Tijdens deze wijncruise ervaar je niet alleen de smaken van lokale wijnen, maar ook de adembenemende schoonheid van het meer en de omliggende landschappen. Laat je onderdompelen in de verfrissende wateren, omringd door majestueuze bergen, terwijl je de fascinerende verhalen en rijke geschiedenis van dit gebied ontdekt.

Je avontuur begint in Virpazar, de belangrijkste toegangspoort tot het Meer van Skadar. Vaar door kronkelende rivierkanalen en aanschouw vogels die vissen vangen en elegant door de lucht zweven. Zodra je de rivier verlaat, openbaart het uitgestrekte blauwe water van het Meer van Skadar zich, met in de verte de contouren van de Albanese bergen en het eiland Vranjina met zijn twee karakteristieke toppen.

Terwijl je langs weelderige waterkastanjevelden vaart, kom je de ruïnes van Lesendro tegen, een 18e-eeuws fort dat ooit als sleutel tot het Meer van Skadar diende. Hier worden je ogen getrakteerd op adembenemende uitzichten, begeleid door vogels die dit historische gebied frequent bezoeken. Geniet van de verkwikkende berglucht terwijl je de grootste zijrivier van het Meer van Skadar, de Morača-rivier, nadert.

Vervolg je reis richting de drie charmante eilanden: Mala Čakovica, Velika Čakovica en Kamenik. Deze eilanden onthullen panoramische vergezichten die je zeker zullen betoveren. Bewonder duizenden waterlelies die het meeroppervlak bedekken met hun elegante bladeren.

Onderweg kom je ook langs schilderachtige plekken die je dorst naar avontuur zullen lessen. Terwijl je de schilderachtige Pavlova strana-fjord verkent, zal je blik worden gevangen door de betoverende omgeving. De rotsachtige kustlijn, met verlaten huizen en verborgen steigers, vormt een perfect decor voor een verfrissende duik in het kristalheldere water.

Boek hier je wijncruise op het meer van Skadar! 👉🏼

Meer van Skadar in Montenegro
Meer van Skadar

7. Een dagtrip naar Dubrovnik 

Hoewel dit artikel zich richt op de top 10 activiteiten in Montenegro, mag een dagtrip naar Kroatië niet ontbreken. Wat is er nu mooier dan tijdens je vakantie een ander land te verkennen?

Dubrovnik, door George Bernard Shaw ooit beschreven als “de hemel op aarde,” wacht op je. Deze stad, het op één na meest bezochte openluchtmuseum ter wereld, zal je betoveren met zijn culturele monumenten, musea, kerken, paleizen, torens, romantische plekjes en de beroemde Porporela-promenade met een zwembad.

Onze reis begint met een korte veerboottocht en een schilderachtige rit door Herceg Novi, de ‘zonnestad’, bekend om zijn mimosa’s. Eenmaal bij de grens met Kroatië, geniet je van prachtige uitzichten over Cavtat en de Dubrovnik Riviera. Voordat we de oude binnenstad van Dubrovnik bereiken, maken we een fotostop bij het beroemde Pauweneiland (Lokrum).

In de oude stad zelf, zonder auto’s, vind je smalle steegjes, restaurants, boetieks en historische huizen. Wandel over de Stradun en bewandel de stadsmuren. Dubrovnik, ooit bekend als Ragusa, is een topbestemming in de Middellandse Zee en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege zijn middeleeuwse architectuur. Sluit af met een heerlijke lunch in een lokaal restaurant of een ontspannen koffie op de Stradun. 

Boek hier je dagtrip naar Dubrovnik in Kroatië 👉🏼

Dubrovnik, Kroatië
Dubrovnik, Kroatië

8. Raften op de tara

Beleef een onvergetelijke dag met een spannende raftingtocht op de beroemde Tara-rivier. Terwijl je door de diepste rivierkloof van Europa navigeert, word je getrakteerd op adembenemende uitzichten en avontuurlijke momenten. Neem een verfrissende duik en geniet van een heerlijke lunch aan de rivieroever.

Vertrek vanuit Kotor, Budva of Tivat voor deze 12 uur durende reis naar de Tara-kloof. Deze indrukwekkende kloof is maar liefst 1333 meter diep, waardoor het de diepste van Europa is en op één na diepste ter wereld, na de Grand Canyon van de Colorado River in de VS.

De 146 kilometer lange Tara-rivier, waarvan het grootste deel, inclusief de kloof, beschermd wordt door UNESCO, biedt de ideale omgeving voor raften. Hier word je omringd door spectaculaire natuurpracht en diverse wilde dieren, wat de ervaring des te indrukwekkender maakt.

Meer info over raften op de Tara 👉🏼

9. Wandelen door Podgorica

Als je Montenegro bezoekt, mag een wandeling door de hoofdstad, Podgorica, niet ontbreken. Deze stad biedt een interessante mix van oude en moderne architectuur, evenals levendige parken en bruisende pleinen.

Begin je verkenning bij het Petrovic Palace, een historisch gebouw dat nu dienst doet als kunstgalerij. Hier kun je genieten van de lokale kunstscène en de geschiedenis van Montenegro ontdekken.

Wandel verder en steek de Millennium Bridge over, een modern architectonisch hoogstandje met een prachtig uitzicht op de stad en de rivier de Moraca. Neem de tijd om te genieten van de sfeer terwijl je door de gezellige straten van Podgorica slentert. Je zult lokale cafés, winkels en restaurants ontdekken waar je kunt genieten van heerlijke Montenegrijnse gerechten.

Podgorica heeft een ontspannen en gastvrije sfeer, en het verkennen van de stad te voet geeft je de vrijheid om in je eigen tempo alles te ontdekken. Dus trek je wandelschoenen aan en maak je klaar voor een onvergetelijke verkenning van Podgorica!

10. Boottocht door grotten langs de kust

Verken de prachtige kust van Montenegro tijdens een spannende speedboottocht. Je vaart langs beroemde plekken zoals Our Lady of the Rocks en een oude onderwatertunnel. Neem een verfrissende duik in de Blauwe Grot, bekend om zijn kleurrijke schittering.

Deze boottocht brengt je naar de topattracties van de Boka Bay. Bewonder het indrukwekkende Our Lady of the Rocks en neem een duik in de Blauwe Grot. Verken ook de grotten waar ooit onderzeeërs werden verstopt.

Het avontuur begint met een bezoek aan Our Lady of the Rocks, een kerk op een kunstmatig eiland. Hoor het interessante verhaal van twee broers die een schilderij van de Madonna met het Kind vonden, wat leidde tot de bouw van deze bijzondere kerk.

Vaar verder door de mooie Verige Straits langs de Herceg Novi Riviera. Als je de baai verlaat, zie je Mamula Island, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dienstdeed als gevangenis.

Ga langs het schiereiland Lustica naar de Blauwe Grot. Hier kun je een verfrissende duik nemen in het heldere water van de grot en genieten van de prachtige kleuren. Op de terugweg naar Kotor bezoek je ook de grotten waar vroeger onderzeeërs werden verstopt.

Boek hier je boottocht door de grotten in Montenegro! 👉🏼

Wat te doen voor jou in Montenegro

Dus, wat te doen in Montenegro? Als het goed is, heb je nu antwoord op deze vraag! Montenegro biedt een schat aan ervaringen en avonturen die je vakantie onvergetelijk zullen maken. Nu je bekend bent met de 10 leukste activiteiten die dit Balkanland te bieden heeft, is het tijd om te beslissen welke het beste bij jou past. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke expedities, culturele ontdekkingen of ontspanning aan de kust, Montenegro heeft voor elk wat wils.

Laat Montenegro je betoveren met zijn diversiteit en schoonheid terwijl je jouw ideale Montenegrijnse ervaring kiest. Creëer herinneringen die een leven lang meegaan en geniet van alles wat dit prachtige land aan de Adriatische Zee te bieden heeft. Montenegro wacht op jou om ontdekt te worden. Geniet van je reis!

Veelgestelde vragen over activiteiten in Montenegro

Wat zijn de top 10 leukste activiteiten in Montenegro?

De top 10 leukste activiteiten in Montenegro omvatten onder andere kajakken door de baai van Kotor, het verkennen van het Durmitorgebergte en het bezoeken van het Ostrogklooster, Montenegrijnse kookworkshops, paragliden boven de zee, fietstochten langs de kust van Kotor, wijncruises op het Meer van Skadar, dagtrips naar Dubrovnik, wildwaterraften op de Tara-rivier, wandelen door Podgorica, en boottochten door grotten langs de kust.

Waar kan ik deze activiteiten boeken?

Antwoord: Je kunt deze activiteiten boeken via de links die in het artikel worden vermeld, waarbij elk van de activiteiten wordt gekoppeld aan een boekingswebsite.

Zijn deze activiteiten geschikt voor kinderen?

 De meeste activiteiten zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen, maar het is belangrijk om de specifieke leeftijds- en vaardigheidseisen voor elke activiteit te controleren voordat je boekt.

Moet ik van tevoren reserveren voor deze activiteiten?

Het wordt aanbevolen om vooraf te reserveren, vooral tijdens het toeristische seizoen, om zeker te zijn van beschikbaarheid. De links in het artikel leiden je naar boekingsmogelijkheden.

Zijn er Engelssprekende gidsen beschikbaar voor deze activiteiten?

Ja, veel van de activiteiten worden begeleid door Engelssprekende gidsen, wat het gemakkelijk maakt voor internationale bezoekers.

Kan ik deze activiteiten boeken vanuit verschillende steden in Montenegro?

De beschikbaarheid van deze activiteiten kan variëren afhankelijk van de stad, maar veel van de activiteiten kunnen worden geboekt vanuit populaire steden zoals Kotor, Budva, Tivat, en Herceg Novi. Controleer de beschikbaarheid voor de specifieke stad waarin je verblijft.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart