Taal in Bulgarije: Alles over het Bulgaars

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de Bulgaarse taal, van waar deze wordt gesproken en hoeveel mensen deze spreken, tot de geschiedenis en de uitdagingen van het leren ervan. Taal is namelijk net als feestdagen, klederdracht en gerechten een belangrijk deel van de Bulgaarse cultuur. Of je nu een reis naar Bulgarije plant, geïnteresseerd bent in talen, of gewoon nieuwsgierig bent naar deze Slavische taal, we nemen je mee op een reis om alles te ontdekken wat je moet weten over het Bulgaars. Meer weten? Lees snel verder! 

Algemene informatie over taal in Bulgarije

De Bulgaarse taal is de officiële taal van Bulgarije en wordt gesproken door het grootste deel van de bevolking. Maar niet alleen in Bulgarije vind je Bulgaars; het wordt ook gesproken in enkele aangrenzende regio’s, zoals delen van Griekenland, Roemenië en Turkije. Deze regionale spreiding is te wijten aan historische migraties en politieke veranderingen in het verleden.

Hoeveel mensen spreken eigenlijk Bulgaars? Welnu, wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen moedertaalsprekers, en nog eens een miljoen mensen spreken het als tweede taal. In Bulgarije zelf is het de moedertaal van vrijwel de hele bevolking. In het land wonen ongeveer 7 miljoen mensen. Dus vandaar die 7 miljoen moedertaalsprekers. 

Een van de opvallendste kenmerken van de Bulgaarse taal is het gebruik van het cyrillisch schrift. Dit schrift wordt ook gebruikt in andere Slavische talen, maar het Bulgaarse cyrillisch heeft zijn eigen unieke kenmerken en letters die je nergens anders vindt.

Cyrillicalphabet

De geschiedenis van het Bulgaars

De geschiedenis van het Bulgaars is verdeeld over drie belangrijke perioden, die elk bijdragen aan de evolutie van deze intrigerende taal.

In de eerste plaats hebben we het Oud Bulgaars (9e-11e eeuw). Sommigen geloven dat het Oud Kerkslavisch gebaseerd is op het Oud Bulgaars. In deze vroege tijden legden onze voorouders de fundamenten voor de Bulgaarse taal.

Vervolgens komen we bij het Middel Bulgaars (12e-16e eeuw). Tijdens deze periode vonden er ingrijpende taalkundige veranderingen plaats, waaronder het verlies van naamvallen in zelfstandige naamwoorden. Dit begon toen Bulgarije werd onderworpen aan het Byzantijnse Rijk.

Ten slotte is er het Modern Bulgaars, dat vanaf de 16e eeuw tot nu voortduurt. Het geschreven Bulgaars zoals we dat vandaag kennen, vond zijn oorsprong in de taal van religieuze geschriften uit de 16e eeuw. Pas in de 19e eeuw werd deze vorm van de taal volledig gevestigd. Haar woordenschat omvat een aanzienlijk aantal leenwoorden uit het Russisch en het Kerkslavisch, hoewel er tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog een puristische beweging was die deze woorden en leenwoorden uit andere talen probeerde te vervangen door inheemse Bulgaarse woorden. Zo is de geschiedenis van het Bulgaars een boeiend verhaal van ontwikkeling en evolutie.

Is Bulgaars moeilijk te leren?

Een veelgestelde vraag die we vaak horen van mensen die Bulgaars willen leren is: “Is Bulgaars moeilijk om te leren?” Het is een lastige vraag om te beantwoorden omdat dit grotendeels subjectief is. Echter, er zijn enkele meetinstrumenten die we kunnen gebruiken, zoals de language difficulty rankings van de FSI (Foreign Service Institute).

De FSI categoriseert talen op basis van hoe lang het duurt om ze te leren vanuit een Engelstalige basis. Ik snap dat jullie waarschijnlijk een Nederlandse basis hebben. De tijd die daarvoor staat is ongeveer vergelijkbaar. Volgens hen kost het ongeveer 1100 uur om een B2-niveau in het Bulgaars te bereiken. Bulgaars wordt geclassificeerd als een taal met aanzienlijke taalkundige en/of culturele verschillen ten opzichte van het Nederlands.

Om je een idee te geven van hoe lang 1100 uur is, komt dat neer op ongeveer 45 volle dagen zonder slaap. We schatten conservatief dat de gemiddelde persoon ongeveer twee jaar nodig zou hebben om 1100 uur te bereiken. Zoals altijd is consistentie van groot belang.

Even ter informatie: Bulgaars is een Slavische taal die het Bulgaarse Cyrillische alfabet gebruikt. Van alle Slavische talen is het waarschijnlijk een van de moeilijkste. Dus, hoewel het uitdagend kan zijn, is het zeker haalbaar met toewijding en inzet.

Om je alvast een handje op weg te helpen heb ik hieronder een video voor je bijgevoegd met wat basics. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

3 tips om Bulgaars te leren

Zoals je dus net waarschijnlijk gelezen hebt, kan  het Bulgaars een behoorlijk moeilijke taal zijn om te leren. Hoewel we dat niet kunnen veranderen, kunnen we je wel een aantal tips geven waardoor het toch iets makkelijker wordt. Lees hieronder onze 3 beste tips! 

1. Een (online) cursus Bulgaars

Een van de meest gestructureerde en logische manieren om Bulgaars te leren, is door het volgen van een cursus. Er zijn tal van online cursussen beschikbaar die je kunnen helpen, van beginnersniveau tot meer geavanceerd. Deze cursussen bieden vaak gestructureerde lessen en oefeningen om je vaardigheden te verbeteren.

2. Maak Bulgaarse vrienden

Het leren van een nieuwe taal wordt vaak leuker en effectiever als je vrienden hebt die de taal spreken. Probeer Bulgaarse vrienden te maken of sluit je aan bij taaluitwisselingsgroepen waar je kunt oefenen met spreken en luisteren. Dit zal je helpen om de taal in een meer natuurlijke context te begrijpen en te gebruiken.

3. Bestudeer Bulgaarse woordenlijsten

Een handige manier om je woordenschat op te bouwen is door regelmatig Bulgaarse woordenlijsten te bestuderen. Denk aan lijsten die vaak in reisgidsen voorkomen of gebruik de uitgebreide lijst onderaan dit artikel. Persoonlijk heb ik veel geleerd van een boekje dat ik ooit voor bijna niets heb gekocht in een tweedehandswinkel, zoals te zien is op de onderstaande foto. Het is verrassend hoeveel je kunt oppikken door gewoon dagelijks een paar nieuwe woorden te leren.

Taal in Bulgarije - Bulgaars boekje

Woordenlijst Nederlands – Bulgaars

NederlandsBulgaars
HalloЗдравейте (Zdraveyte)
GoedemorgenДобро утро (Dobro utro)
GoedenavondДобър вечер (Dobar vecher)
Tot ziensДовиждане (Dovizhdane)
AlsjeblieftМоля (Molya)
Dank je welБлагодаря (Blagodarya)
JaДа (Da)
NeeНе (Ne)
AlstublieftМоля (Molya)
BedanktБлагодаря (Blagodarya)
Excuseer meИзвинете ме (Izvinete me)
SorryСъжалявам (Sazhalyavam)
Ik begrijp het nietНе разбирам (Ne razbiram)
HulpПомощ (Pomosht)
ZiekenhuisБолница (Bolnitsa)
ApotheekАптека (Apteka)
RestaurantРесторант (Restorant)
MenuМеню (Menu)
WaterВода (Voda)
KoffieКафе (Kafe)
TheeЧай (Chay)
BierБира (Bira)
WijnВино (Vino)
BroodХляб (Khlyab)
KaasСирене (Sirene)
VleesМесо (Meso)
VisРиба (Riba)
GroentenЗеленчуци (Zelenchutsi)
FruitПлодове (Plodove)
RekeningСметка (Smetka)
HotelХотел (Hotel)
KamerСтаи (Stai)
ReserveringРезервация (Rezervatsiya)
DoucheДуш (Dush)
ToiletТоалетна (Toaletna)
BankБанка (Banka)
GeldПари (Pari)
CreditcardКредитна карта (Kreditna karta)
TreinВлак (Vlak)
BusАвтобус (Avtobus)
TaxiТакси (Taksi)
LuchthavenЛетище (Letishte)
KaartКарта (Karta)
StadГрад (Grad)
StratenУлици (Ulitsi)
ZiekenhuisБолница (Bolnitsa)
ApotheekАптека (Apteka)
PolitieПолиция (Politsiya)
HulpПомощ (Pomosht)
TelefoonТелефон (Telefon)
InternetИнтернет (Internet)
WiFiWiFi (WiFi)
PostkantoorПоща (Poshta)
PostzegelsМарки (Marki)
KaartКарта (Karta)
TijdВреме (Vreme)
KlokЧасовник (Chasovnik)
GisterenВчера (Vchera)
VandaagДнес (Dnes)
MorgenУтре (Utre)
WeekСедмица (Sedmitsa)
MaandМесец (Mesets)
JaarГодина (Godina)
OpenОтворено (Otvoreno)
GeslotenЗатворено (Zatvoreno)
HeteГорещо (Goreshto)
KoudСтудено (Studeno)
RegenДъжд (Dazhd)
ZonСлънце (Slantse)
StrandПлаж (Plazh)
BergenПланини (Planini)
ZeeМоре (More)
EilandОстров (Ostrov)
WinkelenПазаруване (Pazaruvane)
Hoeveel kost dit?Колко струва това? (Kolko struva tova?)
Ik heb hulp nodigНуждая се от помощ (Nuzhdaya se ot pomosht)
Ik ben de weg kwijtЗагубих се (Zagubih se)
Ik heb een dokter nodigНуждая се от лекар (Nuzhdaya se ot lekar)
Ik spreek geen BulgaarsНе говоря български (Ne govorya balgarski)

veelgestelde vragen over Bulgaars

Is het Bulgaars moeilijk om te leren?

Het Bulgaars kan uitdagend zijn, maar met toewijding is het haalbaar.

Wat zijn de belangrijkste perioden in de geschiedenis van het Bulgaars?

De geschiedenis van het Bulgaars omvat het Oud Bulgaars, Middel Bulgaars en Modern Bulgaars.

Hoeveel mensen spreken Bulgaars wereldwijd?

Meer dan 7 miljoen mensen spreken het als moedertaal, en nog een miljoen als tweede taal.

Welk schrift gebruikt het Bulgaars?

Het Bulgaars maakt gebruik van het Cyrillische alfabet.

Wat zijn enkele tips om Bulgaars te leren?

Volg een cursus, maak Bulgaarse vrienden, en bestudeer Bulgaarse woordenlijsten voor een effectieve taalverwerving.

Heb je ook voor andere talen een dergelijke woordenlijst?

Ja, natuurlijk! Kijk bijvoorbeeld naar de artikelen: Taal in Montenegro, Taal in Kroatië, Taal in Slovenië of Taal in Albanië voor meer woordenlijsten.

Plaats een reactie

BalkanReisBlog.nl Logo Zwart