Albanees eten is over het algemeen heerlijk! De Albanese keuken kent veel gerechten die ook in andere balkanlanden voorkomen, alleen dan met een eigen twist. Wij hebben in 8 dagen in Albanië niet alleen van de cultuur kunnen proeven. Maar ook zelf heel wat lekkere typische Albanese gerechten mogen proberen en hebben daarvan de volgende selectie gemaakt met 10 gerechten die je absoluut niet mag missen tijdens je reis naar Albanië.
10x de lekkerste albanese gerechten
De Albanese keuken is een echte samensmelting van de keukens van de omliggende landen en culturen. Dat is ook wat de Albanese keuken zo uniek en divers maakt. In onderstaande gerechten zul je dan ook invloeden van zowel Turkije, Griekenland als Italië terug gaan zien. Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is!
1. Albanese Byrek
Een echt hoogtepunt in de Albanese keuken is de beroemde Byrek, een gerecht dat simpel maar heerlijk is. Deze traditionele lekkernij bestaat uit flinterdunne deeglagen, vaak van filodeeg, die gevuld worden met verschillende heerlijke ingrediënten zoals kaas, spinazie, vlees of aardappelen. Byrek is een voorbeeld van een gerecht dat in veel (balkan)landen voorkomt en waar elk land/gebied net weer z’n eigen draai aan heeft gegeven.
2. Fërgese
Fërgesë staat bekend als een van de meest authentieke gerechten uit Albanië en is zeker een aanrader om te proeven! Dit gerecht heeft veel overeenkomsten met een stoofpot en bevat hoofdzakelijk ingrediënten zoals tomatensaus, knoflook, groene paprika’s en kwark. Fërgesë wordt traditioneel geserveerd met brood en de voorkeur gaat uit naar het eten ervan nadat het is afgekoeld.
3. Albanees eten: Tarator
Albanese Tarator is een verkoelende komkommersoep die de zintuigen prikkelt tijdens de warme zomermaanden. Deze traditionele delicatesse biedt een harmonieuze combinatie van eenvoudige en smaakvolle ingrediënten. Tarator wordt bereid met verse komkommers, knoflook, walnoten, yoghurt en kruiden, en het wordt vaak gekruid met dille en munt voor een extra vleugje frisheid. Tarator is één van die gerechten die op z’n eigen manier in heel veel balkanlanden voorkomt. Ook in Bulgarije is Tarator namelijk één van de meest populaire lokale gerechten.
4. Dolma
Dolma is een heerlijke Albanese lekkernij die me altijd aan de zomer doet denken. Het zijn opgerolde wijnbladeren gevuld met gekruid gehakt van lam, uien, rijst en kruiden. Deze rollen worden zachtjes gestoofd tot ze smaakvol en mals zijn. “Dolma” betekent gevulde groenten, en naast wijnbladeren kunnen ook gemaakt worden met koolbladeren. Ook kan de vervulling enigszins verschillen per gebied.
5. Flija
Flija, ook bekend als fli of Flia, is een intrigerend gerecht uit de Albanese keuken. Dit gerecht bestaat uit meerdere lagen die lijken op crêpes en worden ingesmeerd met room, geserveerd met zure room en boter. De naam vertaalt zich naar “offer”
6. Pilaf
Pilaf is een heerlijk typisch Albanees rijstgerecht. Het geheim van een geslaagde pilaf is om ervoor te zorgen dat elke rijstkorrel afzonderlijk blijft, als kleine glinsterende pareltjes. Langkorrelige rijst, zoals basmati, wordt hiervoor vaak gebruikt. Pilaf wordt vaak gegeten met kip of lamsvlees.
Het koken van pilaf is eenvoudig maar vraagt aandacht voor detail. De rijst wordt voorzichtig gekookt tot hij bijna zacht is, vervolgens afgegoten en vermengd met boter. De gesmolten boter krijgt een lichtbruine tint en een vleugje zwarte peper zorgt voor de karakteristieke smaak. Soms wordt het geserveerd met yoghurt, wat een verrassende smaakcombinatie oplevert.
Pilaf kan veelzijdig worden geserveerd, als aanvulling op diverse gerechten zoals gebraad en stoofschotels. Deze geurige rijst creëert een smakelijk en verleidelijk accent op de tafel.
7. Pispili
Pispili is typisch Albanees eten dat je absoluut niet mag overslaan bij je bezoek aan dit prachtige land. Pispili is een verrukkelijk maïsbrood met een vulling van spinazie of prei. Vaak wordt het geserveerd met yoghurt om het ietwat droge karakter te compenseren. De dikte van de Pispili varieert afhankelijk van de regio in Albanië waar je je bevindt en de voorkeur van de kok.
8. tasqebap
Tasqebap is een traditioneel Albanees gerecht dat bestaat uit stukjes rundvlees, uien, tomatensaus of tomaten, kruiden en specerijen zoals olijfolie, zout, peper, oregano en laurierbladeren. Het gerecht wordt bereid met een scheutje witte wijn en knoflook, en soms wordt er bloem toegevoegd voor binding. Het resultaat is een smaakvolle soep die vaak geserveerd wordt met bijgerechten zoals salade of pilaf. Het is een geliefd gerecht dat vooral goed smaakt tijdens de koude seizoenen.
9. Petulla
Als je het hebt over typisch Albanees eten dan heb je het over Petulla. Dit is absoluut één van mijn favorieten. Petulla is heel erg te vergelijken met een oliebol maar dan wat kleiner. Qua smaakt komt het bijna helemaal overeen. Dit wordt veel gegeten als ontbijt, lunch en tussendoortje. Bij ons guesthouse in Gjirokaster kregen we standaard een schaal vol bij ons ontbijt. Misschien niet het gezondste ontbijt, maar wel erg lekker!
10. Pasha Qofte
Pasha Qofte is een authentiek oud recept uit de stad Gjirokastër. Het is een zeer kleurrijk, voedzaam en verfijnd gerecht met invloeden van zowel Turkse als Europese keukens. Typische qofte wordt gecombineerd met een eenvoudige soepbasis van aardappelen en wortelen, gekookt in bouillon. In deze borrelende soep worden gehaktballen gedompeld, samen met rijst, ui, kruiden en specerijen, die snel samenkomen tot een perfecte kom soep.
Eetgewoonten in Albanië
In Albanië is het ontbijt vaak eenvoudig, terwijl gasten kunnen genieten van een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, kos (yoghurt), feta kaas, petulla (zoals wij hadden in Gjirokaster) en koffie. De lunch is meestal een warme maaltijd met vlees of vis, terwijl ’s avonds laat opnieuw een warme maaltijd wordt gegeten. Tussendoor zijn bij eetstalletjes snacks zoals byrek (bladerdeeg met vulling) beschikbaar.
In grotere plaatsen zijn er naast Albanese vaak ook Griekse en Italiaanse restaurants. Op het platteland worden rijkelijk gedekte tafels met vlees, vis, aardappelen, rijst, salade, kaas, eieren, groenten en brood geserveerd. Na de maaltijd wordt vaak een glaasje raki gedronken.
De Albanese keuken maakt veel gebruik van groenten zoals paprika, tomaten, uien, augurken, aubergines, courgettes en olijven. Vlees zoals schapen- en geitenvlees is populair en wordt geroosterd of gegrild.
Drinken in albanië
In Albanië wordt (ondanks dat het een voornamelijk islamitisch land is) veel alcohol gedronken. Wat dat betreft sluit het perfect aan bij eigenlijk alle andere Balkanlanden. Een veel gedronken drankje bij het eten is Rakia. Rakia komt ook voor (op zijn eigen manier) in veel andere Balkanlanden zoals Bulgarije en kan je daarom bekend voorkomen.
Naast Rakia wordt ook veel bier en wijn gedronken. Wat ik zelf heel leuk vond is dat de wijnen in veel restaurants zelf zijn gebrouwen en het dus échte huiswijnen zijn. En daarbij was de smaak ook nog eens top. Bestel dus vooral een lekker wijntje in de authentieke restaurants.
Onze ervaring met Albanees eten
Tijdens onze reis door Albanië werden we verrast door de heerlijke en diverse Albanese keuken. De unieke mix van smaken, beïnvloed door omliggende landen, resulteerde in een culinaire ontdekkingsreis. De prijzen in Albanië qua eten waren bovendien vriendelijk en maakten onze smaakvolle ervaring nog aangenamer. Een hoogtepunt was de petulla, een verrukkelijke lekkernij die onze smaakpapillen veroverde en ons liet kennismaken met de authentieke smaken van Albanië. Deze culinaire avonturen hebben onze reis nog specialer gemaakt en laten ons met warme herinneringen terugkijken op de Albanese keuken.
Veelgestelde vragen over Albanees eten
De Albanese keuken is een smeltkroes van invloeden uit omliggende landen en culturen, zoals Turkije, Griekenland en Italië. Dit zorgt voor een diversiteit aan gerechten met een eigen twist.
Tijdens je bezoek aan Albanië zijn er 10 heerlijke gerechten die je niet mag missen, zoals de beroemde Byrek, Fërgese, Tarator, Dolma, Flija, Pilaf, Pispili, Tasqebap, Petulla en Pljeskavica.
Tarator is een verkoelende komkommersoep die perfect is voor warme zomermaanden. Het bevat verse komkommers, knoflook, walnoten, yoghurt en kruiden voor een frisse smaak. Dit gerecht komt voor in meerdere Balkanlanden, waaronder Bulgarije.
Pilaf is een typisch Albanees rijstgerecht waarbij elke rijstkorrel afzonderlijk wordt gekookt tot parelachtige consistentie. Het wordt vaak geserveerd met kip of lamsvlees en is een heerlijke toevoeging aan maaltijden zoals gebraad en stoofschotels.
In Albanië is het ontbijt eenvoudig, maar voor gasten wordt een uitgebreid ontbijt met eieren, brood, fruit, vleeswaren, yoghurt, feta kaas en koffie bereid. De lunch en het avondeten zijn warme maaltijden met vlees of vis. Tussendoor zijn snacks zoals byrek beschikbaar.
Ondanks dat Albanië een voornamelijk islamitisch land is, wordt er veel alcohol gedronken. Populaire drankjes zijn Rakia, bier en wijn. De wijnen in restaurants zijn vaak zelf gebrouwen en smaken uitstekend.