Avjar – Een klassieke dip uit de Balkan

Ajvar, een traditioneel Servisch en Kossovaars bijgerecht bereid aan het begin van de herfst, is een heerlijke relish gemaakt van rode stierhoornpaprika’s, azijn, olie en zout. Dit smaakvolle gerecht wordt veel gebruikt als beleg. Maar daarnaast wordt Avjar ook veel als dip gebruikt voor bijvoorbeeld toastjes. Persoonlijk vind ik het heerlijk!

De geschiedenis van Avjar

De geschiedenis van Ajvar strekt zich uit over vele generaties en weerspiegelt de rijke culinaire tradities van de Balkanregio. Het begon als een eenvoudig boerengerecht, ontstaan uit de overvloed aan rijpe paprika’s tijdens de herfstmaanden. In de Balkanlanden, zoals Servië, Macedonië, en Montenegro, werden deze rode puntpaprika’s beschouwd als een symbool van de overvloed van het seizoen.

Oorspronkelijk werd ajvar bereid door de paprika’s boven open vuren te roosteren, wat het gerecht zijn kenmerkende rokerige smaak gaf. De geroosterde paprika’s werden vervolgens met de hand gepeld en gemalen voordat ze werden gestoofd met zorgvuldig geselecteerde oliën en kruiden. Het resultaat was een smeuïge en smaakvolle spread die de wintermaanden kon doorkomen.

Met de tijd groeide de populariteit van ajvar buiten de Balkan en verspreidde het zich over de wereld. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een veelzijdig en geliefd gerecht dat zowel in de keukens van particulieren als in restaurants te vinden is. Hoewel het basisrecept vaak wordt gevolgd, hebben creatieve koks talloze variaties geïntroduceerd door ingrediënten zoals aubergines, knoflook, tomaten en chilipepers toe te voegen. Hierdoor heeft Ajvar een eigentijdse twist gekregen.

Avjar maken: de instructies

Stap 1/10 Verwarm eerst de oven voor op 220°C. Was en droog de paprika’s. Leg ze op een bakplaat en rooster ze totdat de schil zwart is en loslaat. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig zwart worden. Je zult dit in batches moeten doen, omdat ze niet allemaal tegelijk in de oven passen.

Stap 2/10 Als elke batch paprika’s klaar is, leg je ze in een plastic zak in een plastic container en sluit je de zak. De stoom zal de schil verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om de paprika’s te pellen.

Stap 3/10 Als de paprika’s zijn afgekoeld, haal je ze uit de zak, pel je ze en verwijder je de zaden. Doe ze in een netzak en hang de zak boven een container zodat de paprika’s ’s nachts kunnen uitlekken.

Stap 4/10 De volgende dag hak je de paprika’s fijn en leg je ze in een grote met olie ingevette pan. Giet de overgebleven olie over de paprika’s en laat ze zo 20 minuten staan zodat ze de olie kunnen opnemen.

Stap 5/10 Terwijl je voortdurend roert, breng je de paprika’s eerst aan de kook en verlaag je vervolgens de temperatuur tot ze alleen nog sudderen. Blijf constant roeren om verbranding te voorkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit tot drie uur duren. De ajvar is klaar wanneer al het vocht verdampt is en je een dikke spread overhoudt.

Stap 6/10 Voeg tegen het einde van het koken azijn toe en breng op smaak met zout naar wens.

Stap 7/10 Steriliseer de mason jars en de deksels. Was ze en plaats ze in een oven van 100°C gedurende 30 minuten. Vul de hete mason jar met de nog hete ajvar en zorg ervoor dat deze stevig is ingepakt.

Stap 8/10 Plaats de potten in de oven van 100°C gedurende 20 minuten, totdat er een korstje op de ajvar in elke pot is gevormd. Giet vervolgens de olie in de potten en sluit ze af.

Stap 9/10 Leg ze in een doos en bedek ze met keukendoeken. Laat ze zo 36-48 uur afkoelen.

Stap 10/10 Bewaar in een koele en donkere plaats tot gebruik. Geniet van je zelfgemaakte ajvar!

Het recept voor heerlijke Avjar

Avjar - Kossovo - recept - kroatie
Afdrukken

Avjar – Een klassieke dip uit de Balkan

Dit zelfgemaakte ajvar recept met rode puntpaprika's biedt een heerlijk Balkangerecht vol smaak en traditie.
Gang Bijgerecht
Keuken Balkan, kossovo, Servisch
Trefwoord Dipsaus uit de Balkan, Tomatendip
Voorbereidingstijd 2 uur
Bereidingstijd 2 uur
rusttijd 2 dagen
Totale tijd 2 dagen 4 uur
Porties 20

Ingrediënten

 • 4 kg rode puntpaprika's
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 2 eetlepels azijn
 • zout naar smaak
 • chilipepers naar smaak

Instructies

 • Verwarm eerst de oven voor op 220°C. Was en droog de paprika's. Leg ze op een bakplaat en rooster ze totdat de schil zwart is en loslaat. Draai ze af en toe om zodat ze gelijkmatig zwart worden. Je zult dit in batches moeten doen, omdat ze niet allemaal tegelijk in de oven passen.
  4 kg rode puntpaprika's
 • Als elke batch paprika's klaar is, leg je ze in een plastic zak in een plastic container en sluit je de zak. De stoom zal de schil verzachten, waardoor het gemakkelijker wordt om de paprika's te pellen.
 • Als de paprika's zijn afgekoeld, haal je ze uit de zak, pel je ze en verwijder je de zaden. Doe ze in een netzak en hang de zak boven een container zodat de paprika's 's nachts kunnen uitlekken.
 • De volgende dag hak je de paprika's fijn en leg je ze in een grote met olie ingevette pan. Giet de overgebleven olie over de paprika's en laat ze zo 20 minuten staan zodat ze de olie kunnen opnemen.
  200 ml zonnebloemolie
 • Terwijl je voortdurend roert, breng je de paprika's eerst aan de kook en verlaag je vervolgens de temperatuur tot ze alleen nog sudderen. Blijf constant roeren om verbranding te voorkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit tot drie uur duren. De ajvar is klaar wanneer al het vocht verdampt is en je een dikke spread overhoudt.
  zout, chilipepers
 • Voeg tegen het einde van het koken azijn toe en breng op smaak met zout naar wens. Doe de Avjar hierna in ovenbestendige potten
  2 eetlepels azijn
 • Plaats de potten in de oven van 100°C gedurende 20 minuten, totdat er een korstje op de ajvar in elke pot is gevormd. Giet vervolgens de olie in de potten en sluit ze af.
 • Leg ze in een doos en bedek ze met keukendoeken. Laat ze zo 36-48 uur afkoelen.
 • Bewaar in een koele en donkere plaats tot gebruik. Geniet van je zelfgemaakte ajvar!

Notities

Dit recept geeft instructies voor het bereiden van traditionele ajvar met alleen rode puntpaprika’s, azijn, zout en olie. Als je het pittiger wilt maken, voeg dan naar smaak chilipepers toe. Dit recept is goed voor ongeveer één wekpot van 700 gram.

Veelgestelde vragen over Avjar

Wat is Ajvar precies?

Ajvar is een traditioneel Servisch en Kosovaars bijgerecht dat wordt bereid met rode stierhoornpaprika’s, azijn, olie en zout. Het is een smaakvolle relish die vaak als broodbeleg wordt gebruikt en ook populair is als dip voor bijvoorbeeld toastjes.

Kan ik Ajvar pittiger maken?

Ja, je kunt Ajvar pittiger maken door chilipepers naar smaak toe te voegen tijdens het bereidingsproces. Hierdoor krijgt de Ajvar een extra kick van pittigheid.

Kan ik variaties maken op het basisrecept voor Ajvar?

Absoluut! Hoewel het basisrecept rode stierhoornpaprika’s, azijn, olie en zout bevat, kun je creatief zijn en extra ingrediënten toevoegen zoals aubergines, knoflook, tomaten en extra kruiden om je eigen unieke variaties van Ajvar te creëren.

Moet ik per se een houtvuur gebruiken om de paprika’s te roosteren, of kan ik ook een oven gebruiken?

Je kunt zowel een houtvuur als een oven gebruiken om de paprika’s te roosteren. De ovenmethode is handiger en wordt in de meeste moderne recepten gebruikt. Het is belangrijk om de paprika’s regelmatig te draaien om ze gelijkmatig te laten zwart worden, of je nu een oven of een open vuur gebruikt.

Wat zijn andere typische recepten uit de Balkan die ik moet proberen?

Andere heerlijke en klassieke gerechten uit de Balkan zijn bijvoorbeeld: Sarma, Tarator, Pilaf, Petulla, Pljeskavica of Pasha Qofte

Plaats een reactie

Rating recept
BalkanReisBlog.nl Logo Zwart